Nomedīto mežacūku dedzināšanu saskaņo ar ugunsdzēsējiem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki vakar divas reizes izbraukuši uz Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apdraudētajās teritorijās nomedīto mežacūku iecerētajām dedzināšanas vietām.

Kā atklāja VUGD, dažkārt mežacūkas tiek plānots dedzināt vietās, kur tas varētu nebūt droši, tādos gadījumos pašvaldība vai Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) izsauc ugunsdzēsējus, lai tie pārliecinātos, ka, kautķermeņu likvidēšana būs droša - netiks pārkāpti ugunsdrošības noteikumi un neizcelsies ugunsgrēks.

Konkrēti vakar ugunsdzēsēji izbrauca uz nomedīto mežacūku iecerētajām dedzināšanas vietām Valkas novadā un Burtnieku novadā.

Par katru nomedīto mežacūku dod kompensāciju

Kā ziņots, saistībā ar ĀCM medniekiem par katru nomedīto mežacūku pienākas kompensācija. Par nomedīšanas faktu 12 stundu laikā jāpaziņo PVD, kā arī Valsts meža dienestam. Pēc tam mežacūkām tiek paņemtas analīzes bet to liemeņi - sadedzināti.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta 21 novadā - Vārkavas, Līvānu, Viļānu, Cēsu, Amatas, Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas, Gulbenes, Cesvaines, Ērgļu, Madonas, Lubānas, Kokneses, Pļaviņu, Krustpils, Varakļānu, Salas, Viesītes, Jēkabpils, Aknīstes un Ilūkstes novadā.

Tāpat ārkārtas zona noteikta piecu novadu atsevišķos pagastos - Ogres novada Ķeipenes, Taurupes, Mazozolu, Madlienas, Meņģeles un Krapes pagastā; Jaunjelgavas novada Seces, Staburaga un Sunākstes pagastā; Daugavpils, Preiļu un Riebiņu novadā un četrās pilsētās - Jēkabpilī, Daugavpilī, Valmierā un Rēzeknē.

Patlaban ĀCM Latvijā ir konstatēts 59 mājas cūkām 27 piemājas saimniecībās un vienā cūku fermā. Mežacūku populācijā ĀCM apstiprināts 66 mežacūkām.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu