Saimniecībā Ainažu pagastā mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis Āfrikas cūku mēri (ĀCM) astoņām mājas cūkām saimniecībā Ainažu pagastā, pavēstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

«Aizvadītajās brīvdienās [15. un 16.augustā] Salacgrīvas novada Ainažu pagastā konstatēts mājas cūku saslimšanas gadījums ar ĀCM. Saslimšana konstatēta piemājas saimniecībā ar astoņām cūkām,» teica Meistare, piebilstot, ka PVD saimniecībā ir veicis ĀCM apkarošanas pasākumus.

Cūku turēšana nebija reģistrēta

Par cūku turēšanu nebija paziņots Lauksaimniecības datu centram un cūku turēšana nebija reģistrēta, tādēļ PVD ir sācis lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā.

Meistere arī atgādināja, ka slimības uzliesmojuma gadījumā valsts kompensāciju var saņemt, ja cūkas bijušas reģistrētas un saimniecībā ievērotas biodrošības prasības.

Pastiprināti drošības pasākumi 10 km rādiusā

Pēc viņas teiktā, ap slimības skarto saimniecību trīs kilometru rādiusā ir noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā - uzraudzības zona, kurās tiks pastiprināti kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī dzīvnieku transporta līdzekļu kustība.

Meistare arī uzsvēra, ka aizsardzības zonā aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus tās vismaz 40 dienas pēc slimības atklāšanas, slimo dzīvnieku iznīcināšanas un skartās saimniecības sākotnējās dezinfekcijas.

Aicina neturēt cūkas āra aplokos

Vienlaikus viņa atzīmēja - lai pasargātu dzīvnieku novietni, piemājas saimniecību no ĀCM, PVD aicina neturēt cūkas āra aplokos, kā arī dzīvnieku kopšanai izmantot tikai šim darbam paredzētu apģērbu un apavus. Tāpat pie ieejas novietnē ir jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē regulāri jāveic tīrīšana un dezinfekcija, jānodrošina, lai pie pakaišiem, ruloniem un salmu kaudzēm nepiekļūst mežacūkas, un cūku pakaišiem nedrīkst izmantot salmus, jo tie var saturēt ĀCM vīrusu

Tāpat cūkām aizliegts dot zaļbarību un pagalmos pļautu zāli, kā arī mājas cūkām aizliegts izbarot virtuves atkritumproduktus - īpaši bīstami ir mežacūku izcelsmes atkritumprodukti. PVD arī aicina, atgriežoties no meža pēc ogošanas, sēņošanas un medībām, notīrīt apavus, īpaši to zoles, kā arī informēt PVD teritoriālo pārvaldi, ja mežā atrasts mežacūkas līķis, un sekot cūku veselības stāvoklim. Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

Meistere arī atgādināja, ka par biodrošības pasākumu ieviešanu un izpildi novietnēs, kurās tur un audzē cūku sugas dzīvniekus, tajā skaitā dezinfekcijas līdzekļu iegādi, atbildīgs ir dzīvnieku īpašnieks vai turētājs.

Jau ziņots, ka mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts šogad 12.augustā.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu