Šonedēļ reģistrēta augstākā saules ultravioletā radiācija pēdējos divos gados (6)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saistībā ar plānāku ozona slāni pirmdien Rucavā ultravioletās radiācijas indeksa (UVI) maksimālā vērtība sasniedza 7,4 punktus, kas ir līdz šim augstākā atzīme šogad, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Iepriekšējais augstākais UVI bija 7,0 punkti 1.jūnijā. Pērn 7,0 punkti bija visas vasaras lielākais rādījums, tas tika reģistrēts 26.jūnijā, savukārt 2012.gada vasaras augstākā atzīme bija 7,6 punkti 3.jūlijā. Saules ultravioleto starojumu Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs mēra tikai Rucavā.

Plāns ozona slānis un paaugstināts ultravioletais starojums saglabāsies arī otrdien un trešdien,

turpmāk ozona daudzums stratosfērā pieaugs un UVI nedaudz samazināsies, prognozē ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde.

Saulainas dienas vidū dodoties ārā, vēlams valkāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu gaišas krāsas apģērbu. Ieteicams uzturēties ēnā vai izmantot saulessargu, taču jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un baltas smiltis, atstaro ultravioletos starus, tāpēc ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem.

Visintensīvākais starojums ir pusdienlaikā pēc saules laika.

10.jūnijā saules pusdienlaiks - mirklis, kad saule atrodas visaugstāk debesīs un tieši dienvidos no novērotāja, - Latvijā ir no plkst. 13.07 valsts austrumu pierobežā līdz plkst. 13.35 Dienvidkurzemes piekrastē, tostarp plkst. 13.23 Rīgā. Īpaša piesardzība, atrodoties saulē, jāievēro divas stundas pirms un pēc šī mirkļa.

Mediķi atgādina, ka saulē vai solārijos gūtie ādas apdegumi ir lielākais riska faktors ādas ļaundabīgo audzēju attīstībā. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem Latvijā ar ādas vēzi katru gadu saslimst vairāk nekā 200 un nomirst vairāk nekā 80 cilvēku.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu