Līgatnes dabas taku darbiniekus pārsteidz piedzimušie lapsēni

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Līgatnes dabas takās piedzimuši lapsēni, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Sabiedrisko attiecību un vides izglītības nodaļas vadītāja Inese Pabērza. Pēc viņas norādītā, tas ir jau otrais negaidītais ģimenes pieaugums Līgatnes dabas takās.

Trīs mazie lapsēni, pēc Līgatnes dabas taku zvērkopju domām, pasaulē nākuši jau aprīļa vidū, taču redzami kļuvuši pavisam nesen. Tā kā mazuļi ilgu laiku pavadījuši migā pie mātes, turklāt nevienu citu gadu lapsu pārim pēcnācēju nav bijis, tad dzīvnieku kopējiem tas izrādījies liels atklājums, kad abi vecāki savas atvases pirmo reizi izveduši saulītē.

Sākotnēji visi lapsēni turējās kopā plecu pie pleca, taču, augot pašiem, pieaug arī to dabiskā konkurence par barību un savstarpējo statusu. Līdz ar to rotaļu brīžu uzvedība tiek strikti nošķirta no ēdienreižu laika izturēšanās. Šobrīd mazie palēnām iegūst īstas lapsas izskatu un apmatojuma krāsu, kļūst aizvien drošāki, gudrāki un stiprāki. Mazuļu dzimums pagaidām vēl gan nav zināms.

Mazie lapsēni ārpus alas visbiežāk redzami rīta un vakara stundās, kad mežā ir vēsāks un mierīgāks. Taču, tā kā mazuļi ir ļoti aktīvi un kustīgi, tad, ja laimējas, Līgatnes dabas taku apmeklētājiem redzami arī pa dienu.

Gaujas nacionālā parka Līgatnes dabas takas izveidotas 1975.gadā, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar dabu, Latvijā dzīvojošo savvaļas zīdītājdzīvnieku sugām, dabas daudzveidību un aizsardzības nepieciešamību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu