No britiem pirks miljonu stikla zušu par 307 590 eiro (25)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/adactio

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts «Bior» atklātā konkursā iepircis stikla zušus izlaišanai Latvijas ūdenstilpēs 2014.gadā, informēja institūta direktors Aivars Bērziņš.

Institūta iepirkuma komisija nolēmusi piešķirt līguma slēgšanas tiesības Lielbritānijas uzņēmumam «UK Glass eels», kura piedāvātā cena atbilst 2013.gada zvejas sezonas vidējai cenai. Viena zuša cena būs 0,2219 eiro, savukārt kopējā iepirkuma un piegādes uz Latviju cena - 307 590 eiro. Plānots iegādāties un Pierīgas un Kurzemes ūdenstilpēs izlaist 1 386 200 stikla zušus.

Zušu izlaišanas tiesības Latvijas ūdenstilpēs komisija piešķīrusi Latvijas uzņēmumam «Saiva 1», kura piedāvātā cena - 6600 eiro - bijusi zemāka par tirgus izpētē konstatēto.

Kā norādīja Bērziņš, jau vairākus gadus stikla zušu tirgū pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, starptautiskajiem uzņēmumiem ir daudzgadu pasūtījumi un saistības, tādēļ potenciālo pretendentu atsaucība institūta organizētajā tirgus izpētē un iepirkumā nav bijusi liela.

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu iepirkuma procedūru «Bior» 2013. gada vasarā veicis stikla zušu tirgus izpēti Lielbritānijā un Francijā, apzinot 2013.gada vidējās cenas. Ar Zemkopības ministriju saskaņots iepirkuma apjoms un paredzamā līgumcena. Visi interesenti detalizētu informāciju par iepirkumu, kā arī visas izvirzītās prasības varēja atrast institūta mājaslapā. Iepirkums tika izsludināts arī starptautiski.

Stikla zušu iepirkums Latvijā tiek veikts kopš 2011.gada, lai saglabātu zušu populāciju un nodrošinātu Latvijas nacionālā zušu krājuma pārvaldības plāna izpildi.

Kā ziņots, 2013.gadā saistībā ar stikla zušu iegādes darījumu Zemkopības ministrija veica auditu «Bior», jo konstatējusi, ka Latvija par zušiem Čehijas starpniekfirmai samaksājusi vismaz četras reizes vairāk nekā citas Eiropas Savienības valstis. Eiropā par zušu mazuli augstākā cena bijusi 0,16 lati (0,227 eiro), bet Latvija par to samaksājusi 0,67 latus (0,953 eiro). Iepirkuma kopējā summa toreiz pārsniedza vienu miljonu latu.

Audita veikšanai bija nepieciešams laiks, tādēļ 2013.gadā zušu mazuļi Latvijas ūdenstilpēs netika ielaisti.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu