Vai pastāv platoniska mīlestība

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Daudzi uzskata, ka platoniska mīlestība jau sen vairs nepastāv, ja nu vienīgi sentimentālu romānu lappusēs vai kādā no reliģiskajām sektām.

Doma, ka tu nevari mīļotajam cilvēkam pieskarties, izjust viņa ķermeņa siltumu, ādas maigumu un lūpu saldumu, daudziem šķiet neizturama. Un tomēr platoniska mīlestība reāli pastāv, un arī jūs varat kļūt par tās ķīlniekiem.

Platoniskas mīlestības pazīmes

Platoniskai mīlestībai piemīt tas viss, kas īstai mīlestībai, izņemot vienu — fizisku tuvību. Turklāt bieži vien šīs tuvības nav nevis tāpēc, ka nav dzimumtieksmes. Visbiežāk platoniska mīlestība rodas situācijā, kad, lai realizētu seksuālas darbības, pastāv objektīvi vai subjektīvi iemesli, kādēļ tas nav iespējams.

• Visizplatītākais iemesls platoniskām attiecībām ir no mīlas objekta pretī nesaņemtas jūtas.

• Reizēm savstarpēja platoniska mīlestība rodas apstākļos, kad tuvība starp partneriem nav iespējama kādu objektīvu iemeslu dēļ:

— mīļotos šķir liels attālums;

— viens no mīlētājiem ir nedziedināmi slims;

— fizioloģiska nespēja veikt dzimumaktu;

— psihiska saslimšana.

Ar šiem iemesliem cīnīties ir ļoti grūti, reizēm pat neiespējami, tomēr ir vērts reizēm tikai nedaudz nogaidīt, un, iespējams, situācija atrisināsies pati no sevis. Piemēram, būs beidzies ilgstoša komandējums laiks, un abi mīļotie atkal būs kopā.

• Nereti aiz vārdiem «platoniska mīlestība» var slēpties vienkāršas bailes — gan no dzimumakta, gan no emocionālas tuvības, ja iepriekš kāds no partneriem ir piedzīvojis nodevību.

• Dažreiz no seksuālām attiecībām atsakās mākslinieki, savu atteikšanos motivējot ar Lielo Mākslu — atturība palīdzot celt radošo garu.

Un tomēr šo parādību viennozīmīgi vērtēt nevar. Tieši dažu beidzamo gadu laikā daži pāri atkal atzinuši platoniskas jūtas par iespējamām. Jauna mode? Veco, tiklo laiku renesanse?

Ja kādam lasītājam ir zināms stāsts ar laimīgām beigām par pāri, kurus saista (vai saistīja) tikai platoniskas jūtas, neklusējiet!

vins.vina@apollo.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu