Stokholmā pasniegtas Nobela prēmijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrijas karalis Karls XVI Gustavs pirmdien svinīgā ceremonijā Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā pasniedza prestižās Nobela prēmijas. Apbalvošanas ceremonijā Stokholmas koncerthallē piedalījās Zviedrijas karaliskās ģimenes un valdības pārstāvji.

Nobela prēmija medicīnā šogad piešķirta britu zinātniekam Mārtinam Evansam un amerikāņiem Mario Kapeki un Oliveram Smitīsam par embrija cilmes šūnu pētījumiem.

Savukārt Nobela prēmija fizikā piešķirta francūzim Albēram Fertam un vācietim Peteram Grīnbergam par darbu nanotehnoloģiju jomā, bet Nobela prēmija ķīmijā piešķirta vācietim Gerhardam Ertlam par cieto virsmu ķīmisko procesu pētījumiem.

Nobela prēmija literatūrā šogad piešķirta britu rakstniecei Dorisai Lesingai.

2007. gada Nobela prēmiju ekonomikā saņems trīs ASV ekonomisti — Leonīds Hurvics, Ēriks Maskins un Rodžers Maiersons — par viņu izstrādāto mehānisma plānošanas teoriju, kas ļauj atšķirt situācijas, kurās tirgus noteikumi funkcionēs labi, no situācijām, kurās tie nedarbosies.

Divi vecākie laureāti Lesinga un Hurvics veselības problēmu dēļ neapmeklēja apbalvošanas ceremoniju.

Šodien agrāk Oslo 2007. gada Nobela Miera prēmiju saņēma ASV viceprezidents Als Gors un ANO Klimata izmaiņu starpvaldību komisijas (IPCC) vadītājs Radžendra Pačauri par ieguldījumu sabiedrības apziņas vairošanā par riskiem, kādus rada globālās klimata izmaiņas.

Saskaņā ar tradīciju Nobela balvas saņēmēji literatūrā, fizikā, medicīnā, ķīmijā un ekonomikā 10. decembrī — balvas iedibinātāja Alfrēda Nobela nāves gadadienā — tiek godināti Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā, bet Miera prēmijas laureāts Oslo.

Nobela Miera prēmija ir vienīgā no piecām Alfrēda Nobela testamentā noteiktajām prēmijām, kuru piešķir un pasniedz nevis Stokholmā, bet gan Norvēģijas galvaspilsētā Oslo.

Prēmija ekonomikā nav sākotnējo Nobela prēmiju sarakstā, kas tika noteikts 1895. gadā. Tā tika iedibināta tikai 1968. gadā, un oficiāli to dēvē par Zviedrijas Nacionālās bankas Alfrēda Nobela piemiņas balvu ekonomikas zinātnē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu