Atklāts «Plaušu remonta kabinets»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kampaņas «Ārsti pret smēķēšanu» ietvaros tirdzniecības parkā «Alfa» ceturtdien tika atklāts «Plaušu remonta kabinets», kas darbosies līdz 13. janvārim.

«Plaušu remonta kabinetā» ikvienam būs iespēja izmērīt plaušu tilpumu, noskaidrojot, vai tas atbilst normas rādītājiem, uzzināt par veidiem un metodēm, kā visefektīvāk atmest smēķēšanu, ar smēķēšanas kalkulatora palīdzību aprēķināt, piemēram, to, par cik dienām ir iespējams pagarināt cilvēka mūža ilgumu, ja smēķēšanai tiek pateikts kategorisks NĒ jau tagad.

Ikviens smēķētājs varēs parakstīt īpašu pretsmēķēšanas līgumu, tādējādi parādot draugiem, ģimenes locekļiem, darba kolēģiem vai paziņām savu labo apņemšanos jaunajā gadā uzsākt cīņu ar smēķēšanu un atbrīvoties no šī kaitīgā ieraduma.

Katrs piektais smēķētājs Latvijā jaunajā gadā vēlas atmest smēķēšanu, turklāt visaktīvāk cīņā ar nikotīnu ir gatavi iesaistīties tieši stiprā dzimuma pārstāvji – atmest smēķēšanu kā savu labo apņemšanos 2008. gadā atzinuši piecas reizes vairāk vīriešu nekā sieviešu. To apliecina sabiedriskās domas aptauja, kas veikta pirms kampaņas «Ārsti pret smēķēšanu» uzsākšanas. Aptaujas dati parāda, ka 30% smēķētāju kā galveno iemeslu, lai atmestu smēķēšanu, min tabakas izstrādājumu augstās cenas, katrs ceturtais smēķētājs vēlas atbrīvoties smēķēšanas atkarības, jo baidās no slimībām, ko tā izraisa. 

Kā parāda aptaujas rezultāti, 96% smēķētāju uzskata, ka smēķēšanu visefektīvāk var atmest tikai ar gribasspēku, savukārt tikai 4% ir pārliecināti, ka atbrīvoties no smēķēšanas var ar medikamentu un ārsta konsultāciju palīdzību, kā arī tuvinieku atbalstu.

Savukārt lielākā daļa – 75 % no aptaujātajiem smēķētājiem – ārsta palīdzību meklē ļoti reti, tikai slimības vai akūtos gadījumos, kad vairs nav citas iespējas, tajā pat laikā nezinot, ka tieši ārsts ir tas cilvēks, kas vissekmīgāk var palīdzēt cīņā ar smēķēšanas atmešanu un sniegt vislabāko padomu medikamentu izvēlē un to lietošanā.

«Šobrīd Latvijā ir ļoti daudzi smēķētāji, kas jau kļuvuši par hroniskiem slimniekiem. Cilvēki ārsta palīdzību meklē tikai tad, kad viņiem jau radušās nopietnas veselības problēmas. Tomēr svarīgi ir atcerēties, ka smēķēšanu daudz vieglāk ir atmest tieši jaunībā. Tiem, kas smēķē ilgstoši, atbrīvoties no nikotīna atkarības jau kļūst daudz grūtāk,» atzīst P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Pulmonoloģijas un alergoloģijas centra vadītājs, Latvijas Ārstu biedrības valdes loceklis Dr. Viesturs Šiliņš.

«Uzskats, ka smēķēšanu var atmest tikai ar gribasspēka palīdzību, ir maldinošs. Taču zinātniskie pētījumi parāda, ka tikai 3% līdz 10% smēķētāju cīņu ar smēķēšanu var uzveikt tikai ar gribasspēku, lielākajai daļai smēķētāju ir nepieciešama medikamentu palīdzība. Tāpēc ikvienam, kurš vēlas atmest smēķēšanu, ir nepieciešams apmeklēt ārstu, kurš vislabāk varēs palīdzēt un ieteikt piemērotākos veidus, lai atbrīvotos no nikotīna atkarības,» norāda Tuberkulozes un Plaušu Slimību Valsts Aģentūras ftiziopneimonoloģe, speciāliste plaušu slimībās un alergoloģijā Dr. Ineta Grīsle.

Kampaņas «Ārsti pret smēķēšanu» atbalstītājs – Latvijas Ārstu biedrība – uzsākusi aktīvu darbu, lai skaidrotu Latvijas sabiedrībai, kā vissekmīgāk uzvarēt atkarību no nikotīna un panāktu sabiedrības uzticēšanos ārstiem kā profesionāļiem, kuri var sniegt vislabāko padomu, lai atbrīvotos no smēķēšanas ieraduma. Latvijas ārsti uzskata, ka smēķēšana kaitē pacientu veselībai, viņi ir gatavi pieņemt pacientus un tiem skaidrot, kā vissekmīgāk uzvarēt cīņā ar nikotīnu un kļūt brīviem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu