JL var sekot TB/LNNK

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Nacionāli konservatīva partija – šie ir teju vienīgie atslēgvārdi, kurus atklāj no Jaunā laika aizgājušie: Sandra Kalniete, Kārlis Šadurskis, Ina Druviete un Ilma Čepāne, stāstot par nākotnes nodomiem politikā. Par to, kas varētu būt citi šādas partijas veidotāji, oficiāli – ne vārda. Taču no aizkulišu runām noprotams, ka šis politiskais spēks varētu būt tas, kuru domās jau iepriekš bija izauklējis tēvzemiešu dumpinieks Ģirts Valdis Kristovskis.

Tuvākajās nedēļās, iespējams, pat dienās, līdzīgi notikumi kā Jaunajā laikā varētu būt arī apvienībā TB/LNNK. Arī šajā politiskajā spēkā ilgāku laiku tika piesaukta iespējamā šķelšanās. Par ietekmi partijā cīnās tās līderis Roberts Zīle ar saviem atbalstītājiem un Ģirts Valdis Kristovskis ar savējiem.

Ģ. V. Kristovskis jau pērn neslēpa – ja neizdosies procesus ietekmēt šajā partijā, tiks dibināta cita, un tika pieļauts, ka tas varētu notikt kopā ar dažiem JL cilvēkiem. Tāpēc pēdējo dienu notikumi politikas aizkulisēs tika uztverti kā priekšvēstneši šā plāna realizācijai. Vēl jo vairāk – gan vieni, gan otri ir definējuši, ka jaunveidojamais politiskais spēks varētu būt nacionāli konservatīva partija.

TB/LNNK dumpinieki pieļauj promiešanu

Lai gan Ģ. V. Kristovskis nebija konkrēts, viņa teiktais apliecina iespēju veidot jaunu kopīgu partiju. «Jaunais laiks ir sadalījies, un tas paplašina rīcības iespējas. Šī ir situācija, kas ir pietiekami laba sarunām,» viņš sacīja. Turklāt, pēc viņa teiktā, TB/LNNK vadītājs Roberts Zīle nav risinājis partijā identificētās problēmas, tāpēc esot priekšnoteikumi, lai atsevišķi biedri pamestu TB/LNNK. Arī viņa domubiedrs Guntars Krasts sacīja – diemžēl nevarot izslēgt, ka tas, kas notika JL, varot notikt arī TB/LNNK, «jo vadība neko nav darījusi, lai klimatu [apvienībā] uzlabotu».

Bijušie jaunlaicieši ar konkrētiem plāniem vēl neiepazīstina. Ina Druviete redzot trīs iedīgļus jaunu politisku spēku dzimšanai, ko varot dēvēt arī par trīs varas centriem. Taču par to, vai šie centri konsolidēsies, esot pāragri spriest. Savstarpējas sarunas gan bijušas, taču ne par partijas ideoloģiju vai programmatiskām nostādnēm, kas būšot noteicošais faktors kopā strādāšanai. «Es esmu nacionāli konservatīvi domājošs cilvēks, un tās idejas man vienmēr ir tuvas,» savukārt sacīja K. Šadurskis, atbildot uz jautājumu, vai aizgājušo jaunlaiciešu grupa varētu iesaistīties partijā, kurā būtu Ģ. V. Kristovskis.

Partijā būs arī pašvaldībnieki

Neesot gan jāšaubās par to, ka jaunajā partijā iesaistīšoties ne tikai Saeimas deputāti Sandra Kalniete, I. Druviete, Ilma Čepāne un K. Šadurskis, bet arī pašvaldību cilvēki, kas aizgāja no JL. Lai gan uz viņu pusi lūkojoties Tautas partija, pieļaujot uzņemšanu pie sevis, bijušie jaunlaicieši to noraida. «Tautas partija jau vienmēr skatās kāru aci uz mantu,» sacīja K. Šadurskis, taču, pēc viņa teiktā, iespēja, ka tautpartijiešiem izdotos pārķert kādus no JL aizgājušos, ir maz ticama, jo visi esot ļoti vienoti. Arī I. Druviete, kas JL bija Vidzemes nodaļu koordinatore (aizgājušo vidū ir liela daļa vidzemnieku), bija pārliecināta, ka nekas tāds nenotiks.

Jāatgādina, ka jauna politiska spēka dibināšanu pieteicis arī Aigars Štokenbergs, un arī šīs partijas veidošana tiek saistīta ar atsevišķu TB/LNNK un JL biedru pievienošanos. Taču vakar aizkulišu sarunās šāda iespēja tika vērtēta kā mazāk ticama, lai gan ne neiespējama.

Uz vietu valdībā varot necerēt

Lai gan no JL aizgājušo politiķu galvenais iegansts izstāties no partijas bija ilgstošā atrašanās opozīcijā, vieta valdībā arī tagad viņiem neatradīšoties, nešaubīgi atzina gan koalīcijas partiju politiķi, gan premjers Ivars Godmanis. Nesatricināmi valdības politiķi šķiet, arī apzinoties, ka šķelšanās gadījumā frakciju varētu pamest daži tēvzemieši, tādējādi atņemot koalīcijai balsis Saeimā. Jāatgādina, ka Anna Seile, Gunārs Laicāns un Pēteris Tabūns iepriekš nereti ir bijuši opozīcijā pārējiem savas frakcijas deputātiem. G. Laicāns gan Neatkarīgajai atzina, ka tuvākajā laikā aiziešana no TB/LNNK noteikti nenotikšot. «Mēs [TB/LNNK] esam sarunājuši, ka savas lietas izrunāsim paši. Mēs ar Annu [Seili] jau vienmēr tiekam minēti kā dumpinieki,» viņš sacīja, taču tā gluži neesot, un tikai tad, ja neizdošoties atrisināt problēmas pašreizējā partijā, varot runāt par iespējamu saistīšanos ar citu politisku spēku. Viņš gan nenoliedza, ka notiek sarunas par šo jautājumu. Viņaprāt, daudz ko izšķiršot šā brīža darbs parlamentā un gaidāmās amatpersonu pārvēlēšanas. «Ja jutīšu, ka nevaru balsot tā, kā nolēmusi frakcija, tad jau es tai partijā nevaru būt,» viņš secināja.

Jāpiebilst, ka aizgājušie jaunlaicieši Saeimā šobrīd nevar dibināt vienotu frakciju – tam vajadzīgi vismaz pieci cilvēki, bet Uldis Grava pēdējā brīdī izšķīrās par palikšanu JL. Kā neatkarīgie deputāti viņi gan jebkurā gadījumā strādāšot kopā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu