«NCC Spilve Development» valdes loceklis no Štrama neesot saņēmis mājienus par kukuļu nepieciešamību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

SIA «NCC Spilve Development» valdes loceklis un līdzīpašnieks, ekspolitiķis Arnolds Laksa ir pārsteigts par Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Administrācijas vadītāja Raimonda Janitas un bijušā departamenta direktora Viļņa Štrama aizturēšanu aizdomās par iespējamu kukuļņemšanu, kas pēc neoficiālas informācijas esot notikusi saistībā ar uzņēmuma celtniecības plāniem Spilvē, Dzirciema ielā.

Laksa aģentūrai LETA stāstīja, ka ar Janitu viņš nekad neesot ticies, savukārt ar Štramu pirms pusotra vai diviem gadiem esot ticies vairākkārt. «Štrams atstāja ļoti patīkamu iespaidu. Viņa ieteikumi attīstītājiem bija vērā ņemami, bet nekad netika doti mājieni, ka viņam pretim vajadzētu dot ko vairāk,» sacīja Laksa.

Uzņēmējs gan uzsvēra, ka par notikušo zinot ļoti maz - vien tik, cik izlasījis masu medijos, jo ilgāku laiku viņš uzturējies Spānijā.

Kad līdz viņam nonākusi informācija par kukuļņemšanas lietu, kas varētu būt saistīta ar «NCC Spilve Development» projekta īstenošanu, Laksa centies sazināties ar uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Prītu Tomingu, taču tas viņam nav izdevies, jo uzņēmuma vadītāja tālrunis bijis atslēgts. Laksa mēģinājis sakontaktēties arī ar «NCC» vadību Zviedrijā, taču arī tas neesot izdevies. Neoficiāla informācija liecina, ka tieši Tomings šajā lietā kontaktējies ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB).

Kā ziņots, Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputāti 13.februārī atbalstīja «NCC Spilve Development» ieceri būvēt piecu līdz sešu stāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kompleksu Dzirciema ielā. Tur paredzēts uzbūvēt septiņas ēkas, kurās kopā būtu 448 dzīvokļi. Plānots izveidot pazemes autostāvvietu 335 automašīnām un virszemes autostāvvietu 110 automašīnām.

Zemesgabals 4,8 hektāru platībā ir SIA «PL 1» īpašums. 2007.gadā SIA «PL 1» mainīja nosaukumu uz SIA «NCC Spilve Development». Sākotnējo apbūves priekšlikumu minētajai teritorijai bija ierosinājusi SIA «Popova legāts», kura 2007.gada sākumā visas tiesības veikt apbūves priekšlikuma izstrādi un saņemt jebkādu dokumentāciju šajā sakarībā nodeva teritorijas jaunajai īpašniecei SIA «PL 1».

Kā liecina Komercreģistra informācija, 50% no «NCC Spilve Development» pieder SIA «NCC konstrukcija», bet otra puse uzņēmuma vienādās daļās pieder Laksam, Gundaram Stūrim un Uldim Zorgenfrejam. Uzņēmumu vada Tomings, bet valdē darbojas arī Laksa, Stūris un Valdis Podziņš.

Būvniecības ieceres sabiedriskās apspriešanas laikā Rīgas Kurzemes rajona izpilddirekcijā un Būvvaldē kopā ir saņemtas 18 aptaujas lapas, no kurām divas ir pozitīvas, bet 16 - negatīvas atsauksmes. Saņemtās atsauksmes iesnieguši 11 Latgales priekšpilsētas, trīs Vidzemes priekšpilsētas un trīs Zemgales priekšpilsētas iedzīvotāji, vienā atsauksmē adrese nebija norādīta. Galīgais lēmums būs jāpieņem domes sēdē.

Savukārt 14.februārī KNAB aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja Janitu un Štramu, kuriem abiem tiesa ir piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu.

Janita tiek turēts aizdomās par starpniecību 65 000 eiro (45 700 latu) kukuļa došanā Rīgas domes amatpersonām. Janita tiek turēts aizdomās par kukuļa ņemšanu no kāda uzņēmēja saistībā ar būvprojektu Rīgā, Dzirciema ielā. Runa ir par laika periodu no pērnā gada pavasara līdz šim laikam, pastāstīja Janitas advokāts Egons Rusanovs. Pēc aizstāvja teiktā, Janita savu vainu atzīst daļēji. Viņš nenoliedz, ka ir saņēmis minēto naudas summu no kāda uzņēmēja, bet noliedz, ka būtu plānojis to nodot tālāk. Advokāts pastāstīja, ka uzņēmējs, kurš nodevis naudu Janitam, patlaban nav aizturēts.

Arī Štrams tiek turēts aizdomās par starpniecību 65 000 eiro kukuļa došanā. Štrama advokāts Guntars Antoms teica, ka pirmais ticis aizturēts Janita, un, pamatojoties uz viņa sniegtajām liecībām, vēlāk aizturēts arī Štrams. Antoms uzsvēra, ka Štrams savu vainu neatzīst.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, liecina, ka Janita ceturtdien aizturēts, iznākam no kādas kafejnīcas, un pie viņa atrasta liela skaidras naudas summa. Tāpat neoficiāla informācija liecina, ka likumsargi pirms aizturēšanas operācijas jau kādu laiku noklausījušies aizdomās turamo telefonsarunas.

Patlaban turpinās pirmstiesas izmeklēšana un KNAB plašāku informāciju izmeklēšanas interesēs nesniedz.

Jau ziņots, ka laikā, kad Štrams strādāja pašvaldībā, vairākkārt tika izteiktas aizdomas par viņa saistību ar dažādiem nekustamā īpašuma projektiem un darbību atsevišķu personu interesēs, taču pierādījumi tam nekad netika sniegti. Departamenta direktora amatu Štrams 2007.gada 1.maijā atstāja pēc paša vēlēšanās.

Patlaban Štrams nodarbojas ar uzņēmējdarbību, liecina Uzņēmumu reģistra apkalpojošās firmas «Lursoft» dati. Viņam pieder SIA «2DEMP», kas darbojas nekustamo īpašumu jomā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu