Vienās važās sakaltie

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Baiba Aprāne

Amerikāņu psihologi apspriež jautājumu par laulības zvēresta teksta atbilstību mūsdienu situācijai.

Ja pavisam nesen, tikai pirms kādiem pāris gadsimtiem, cilvēka vidējais mūža ilgums bija 40 gadu, bet sievietes — vēl īsāks daudzo dzemdību dēļ, tad mūsdienās vidējais mūža garums nu jau sniedzas pāri 85 un tuvākajā nākotnē tas būšot 110.

Amerikāņu psihologi vērš uzmanību uz to, ka pagātnē nebija tik grūti ievērot laulības zvēresta solījumu būt kopā «uz mūžu, kamēr nāve mūs šķir». Laulātie atvadījās no šīs pasaules un viens no otra, tikko paguvuši izaudzināt atvases.

Turpretī mūsdienās pēc bērnu nostādīšanas uz kājām, laulātie palūkojas apkārt, palūkojas viens uz otru un saprot, ka būt kopā ir apnicis, bet nāve tik drīz nemaz nešķirs. Būs vien jāvelk tikpat ilgi, cik jau nodzīvots.

Viņiem rodas loģisks jautājums: kāpēc būtu jāievēro reiz solītais, ja dzīve sola tik daudz vilinājumu un ķermenis apliecina, ka to vēl var baudīt un varēs to darīt pietiekami ilgi. Turklāt psihe ir nobriedusi un prāts spēj atšķirt patiesās vajadzības no uzspiestajām. Tāpat psihe spēj identificēt psiholoģisko nogurumu no partnera.

Dvēseļu speciālisti un psihes pētnieki iesaka, pusmūža vecumā iestājoties psiholoģiskam apnikumam (ēst tikai kūkas arī reiz apnīk, lai kā tās garšotu!), nekādā gadījumā neaizmirst dzimumdzīvi un censties to bagātināt. Kā lai to dabū gatavu, ja partneris (partnere), rupji sakot, jau «sēž aknās»?

Viens no bagātināšanas veidiem varētu būt svings, kas ļautu, nekrāpjot un nepametot, kā arī negraujot laulību, kopīgi realizēt seksuālās fantāzijas un izbaudīt citus partnerus.

Tādi būtu amerikāņu psihologu secinājumi.

* * *

Kāda situācija ir Latvijā?

Viena daļa pusmūža pāru turas pie veciem stereotipiem un, zobus sakoduši, cieš viens otra klātbūtni, jo neesot taču, kur iet. Rezultāts — nemitīgs stress, komforta trūkums ģimenē un dažādas slimības, kurām cēlonis bieži vien ir tas pats stress.

Citi (tas attiecas vairāk uz vīriešiem) meklē jaunas partneres un dibina jaunas ģimenes. Bieži vien tās nu ir tās slavenās nelaimi vēstošās garkājainās blondīnes.

Tā niecīgākā sabiedrības daļa dodas uz svinga klubiem... Kaut kā jau izdzīvojam...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu