Krastiņš atkāpjas un uz amata atstāšanu mudina arī Birku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Rīgas Domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Edmunds Krastiņš (TP) atkāpjas no amata un par korupcijas skandāliem Domē aicina atbildību uzņemties arī pilsētas mēru Jāni Birku (TB/LNNK). «Ņemot vērā pēdējā laika notikumus Rīgas Domē, uzskatu par politiski neiespējamu turpināt darbu Rīgas Domes Attīstības komitejas vadītāja amatā,» teikts domnieka izplatītā paziņojumā presei. 

Tāpat viņš norāda: «Domāju, ka politiska atbildība par situāciju Rīgas Domē būtu jāuzņemas arī Rīgas mēram un Attīstības komitejas vadītāja vietniekam Jānim Birkam. Rīgas mēra atkāpšanās būtu nopietns signāls, ka Rīgas pašvaldība uz notiekošo raugās nopietni un ir gatava veikt pārmaiņas. Jāatzīmē, ka Rīgas Domes priekšsēdētājs ir ne tikai pilsētas «seja», bet arī pašvaldības administratīvais vadītājs, kas atbild un kontrolē visas Rīgas Domes administrācijas darbu.»

«Es nejūtu un nevaru just tiešu atbildību par korupcijas skandālu Rīgas Domē, jo esmu darījis visu, lai korupcijas riskus mazinātu. Attīstības komiteja pieņem koleģiālus lēmumus un vienīgi kolektīvi pārrauga Attīstības departamenta darbu. Tomēr gadījumos, kad darbinieku rīcība ir devusi pamatu nopietnām šaubām, arī komitejas vadītājam nav citas iespējas kā uzņemties morālu atbildību par to, ka nav radīta sistēma, kas šādus gadījumus pilnīgi izslēgtu,» uzsver Krastiņš.

«Man ir jāatkāpjas tādēļ, lai Rīgā netiktu bremzēti jaunie attīstības projekti. Iztrūkstot politiskai reakcijai uz notikušo, jebkurš Attīstības komitejas lēmums par investīciju, infrastruktūras vai būvniecības projektiem tiktu pastiprināti apšaubīts. Tas liktu šķēršļus Rīgas attīstībai laikā, kad Latvijas galvaspilsēta piedzīvo ievērojamu izaugsmi un saskaras ar nopietnu konkurenci no Tallinas, Viļņas, Helsinkiem, Stokholmas, Sanktpēterburgas un citām reģiona lielajām pilsētām.»

«Mums ir jāatzīst, ka līdzšinējais darbs pie lēmumu pieņemšanas procesu «caurlūkojamības» Rīgā nav bijis pietiekams. Maksimāli plaša būvniecības ieceru sabiedriskā apspriešana, vienota klientu apkalpošanas centra izveidošana būvvaldē, arhitektu kolēģijas nodibināšana, iekškvartālu apbūves moratorijs un citi lēmumi diemžēl nav pilnīgi izslēguši negodīgas rīcības riskus. Domāju, ka nākamajam Attīstības komitejas vadītājam būs nopietni jāstrādā pie iekšējās kontroles mehānismu uzlabošanas, it īpaši Attīstības departamentā un būvvaldē,» atzīmē Domes deputāts.

«Ceru, ka mana atkāpšanās izraisīs plašāku diskusiju sabiedrībā un politiskajā vidē par amatpersonu morālās un politiskās atbildības standartiem. Šie standarti ir kļuvuši īpaši aktuāli pēc nesenā gadījumā KNAB, kur iestādes vadītājs spītīgi turējās pie krēsla pat pēc izmeklēšanas beigām. Vēl vairāk, KNAB sāktā izmeklēšana Rīgas Domē pēdējās nedēļās tika izmantota politiskā kampaņā, lai novērstu uzmanību no nozieguma pašā KNAB. Manuprāt, es kļuvu par šīs kampaņas objektu, par ko liecina KNAB veiktā teatrālā kratīšana manā kabinetā Rīgas Domē,» norāda domnieks.

«Kā divus nozīmīgākos darbus, pie kuriem man ir bijusi iespēja strādāt, vēlos minēt. Es neatkāpjos tāpēc, ka man nebūtu ideju vai trūktu vēlmes strādāt. Es atkāpjos apstākļu spiests un domāju, ka šī ir vienīgā iespējamā atbildīgā reakcija pašreizējā situācijā,» uzsver Krastiņš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu