Sāks vākt parakstus Birka atbrīvošanai no amata [papildināta 17.59]

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Tuvākajā laikā tiks sākta parakstu vākšana pieprasījumam par ārkārtas sēdes sasaukšanu Rīgas mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) atbrīvošanai no amata, aģentūrai LETA apstiprināja Domes deputāte Baiba Brigmane (JL).

Kā norādīja Brigmane, pašlaik tiek gatavota vēstule, kurā tiks vākti paraksti. Kad parakstu vākšana varētu sākties, domniece nevarēja pateikt, vien norādīja, ka tas būs «tuvākajā laikā», iespējams, šodien vai rīt.

Partijas «Jaunais laiks» (JL) Rīgas Domes (RD) frakcijas deputāti sākuši parakstu vākšanu Domes sēdes sasaukšanai par pilsētas mēra Jāņa Birka atbrīvošanu no amata.
JL uzskata, ka Birks kā RD vadītājs ir apliecinājis nespēju vadīt Rīgas pašvaldību.

«Birka vadības laikā Rīgas Domē sabiedrības intereses ir acīmredzami atbīdītas otrajā plānā, kamēr Domē notiek korupcijas skandāli, klajas nelikumīgas, līdzekļu izšķērdēšana, kā arī ciniska lēmumu pieņemšana atsevišķu personu vai šauru grupu interesēs,» norāda frakcija.

Pēc partijas domām, lai arī korupcijas problēmas Domē ir vispārzināmas, tās netiek risinātas. «Jaunizveidotā Domes Pretkorupcijas komisija jau ir pierādījusi, ka tās galvenā funkcija nav korupcijas apkarošana, bet gan «tvaika nolaišana». Tomēr pat tie komisijas izstrādātie priekšlikumi, kam nepieciešams vien politisks Birka atbalsts to tālākai virzībai, nonākot mēra kabinetā, paliek bez tālākas virzības. Rodas iespaids, ka esošās koruptīvās sistēmas atrodas klusējošā mēra aizbildnībā,» uzsver JL.

Frakcija norāda, ka Birks ir tieši atbildīgs arī par Rīgas Domē un tās struktūrvienībās valdošo patvaļu un nelikumībām — patvaļīgu būvniecību, milzīgu naudas summu izšķērdēšanu un inflācijas veicināšanu, arī nesamērīgi dārgo Dienvidu tilta 2. kārtas izbūvi, uzstājīgajiem mēģinājumiem izšķiest 100 miljonus latu Sarkandaugavas dzelzceļa pārvada būvniecībai.

Pagaidām domnieki savu viedokli par parakstīšanos pauž negribīgi, tāpat nevēlas prognozēt iespējamos rezultātus.

Lai iesniegtu pieprasījumu par ārkārtas sēdes sasaukšanu, nepieciešams savākt 20 deputātu parakstus. Deputātu parakstītais iesniegums mēram jāizskata divu nedēļu laikā. Jautājumu var iekļaut arī kārtējās sēdes darba kārtībā. Nākamā kārtējā Domes sēde notiks 8. jūlijā.

Vicemērs Andris Ārgalis (TP) aģentūrai LETA šodien apgalvoja, ka Rīgas Domes valdošo koalīciju vairs nav nepieciešams paplašināt, jo Birks to stiprinājis ar kreiso balsīm. Kreiso atbalstu Birkam norādot viņu balsojumi svarīgos jautājumos, norādīja Ārgalis. Par to varot pārliecināties Domes sēžu protokolos.

Iepriekš Ārgalis pauda uzskatu, ka partija «Jaunais laiks» būtu jāiekļauj koalīcijā, lai panāktu lielāku stabilitāti Rīgas Domē un nodrošinātu pilsētas nākotnei būtisku lēmumu pieņemšanu. Tagad vicemērs norāda, ka ar Birka piesaistīto kreiso partiju pārstāvju atbalstu koalīcijai esot «stabils vairākums» un neesot nepieciešams to paplašināt.

Kā aģentūrai LETA norādīja Birks, šodien koalīcijas padomes sēdē nav runāts par pārmaiņām koalīcijā un tā ir stabila.

Jau ziņots, ka vakar no amata atkāpās Rīgas Domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Edmunds Krastiņš (TP). Domnieks pauda uzskatu, ka politiska atbildība par situāciju Rīgas Domē būtu jāuzņemas arī Birkam. «Rīgas mēra atkāpšanās būtu nopietns signāls, ka Rīgas pašvaldība uz notiekošo raugās nopietni un ir gatava veikt pārmaiņas. Jāatzīmē, ka Rīgas Domes priekšsēdētājs ir ne tikai pilsētas «seja», bet arī pašvaldības administratīvais vadītājs, kas atbild un kontrolē visas Rīgas Domes administrācijas darbu.»

Pašreizējo Rīgas Domes koalīciju formāli veido četras frakcijas: apvienības «Tēvzeme un Brīvībai»/LNNK (TB/LNNK) septiņi deputāti, Tautas partijas deviņi deputāti, LPP/LC astoņi deputāti un Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) seši deputāti — kopā 30 deputāti. Koalīciju stiprina arī LSDSP frakcijas noslēgtais sadarbības līgums ar pieciem apvienības «Saskaņas centrs» deputātiem. Nesen noslēgts arī TB/LNNK frakcijas sadarbības līgums ar bijušo JL deputātu Aivaru Aksenoku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu