Kā iepazīstas, dzer un ēd angļi?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Angļi pārsvarā iepazīstas mācību un darba vietās, kopējos tusiņos vai caur internetu, kas pēdējos gados kļuvis īpaši populārs.

Angļi iepazīstas internetā

www.girlsforfree.co.uk

Tikšanās (dating) vidēji notiek apmēram divus mēnešus, un tikai pēc tam viņi kļūst par girlfriend un boyfriend. Šo divu mēnešu laikā var iet uz randiņiem arī ar citiem, bet tas ir katra cilvēka paša lēmums — darīt to vai ne. Protams, ir izņēmumi, un ir gadījies dzirdēt, ka pieticis satikties tikai vienu reizi, lai jau būtu pāris.

Attiecību statuss Anglijā netiek turēts noslēpumā. Absolūti normāli ir uzdot jautājumu «Vai tev ir partneris?» (Are you attached?) darbabiedriem, radiem, draugiem, paziņām un pat biznesa partneriem.

Pazīstu kādu 28 gadus vecu angļu puisi, kurš caur internetu iepazinās ar meiteni no ASV, pēc trīs mēnešu sarakstīšanās un zvanīšanas puisis aizlidoja pie meitenes, vēl pēc diviem mēnešiem meitene atlidoja uz UK. Izklausās, ka pāris domā par laulībām nākamgad. Iepazīšanās caur internetu netiek turēta noslēpumā, tā tiek uztverta kā pašsaprotama. Kur gan lai jaunieši iepazīstas, ja komunicēšanas iespējas aizņemtajā mūsdienu pasaulē ir krietni ierobežota?

Ja tu ej ārā pastaigāties ar draugu, nesaki viņam ne vārda stundām ilgi. Ja tu ej ārā pastaigāties ar savu suni, nepārstāj pļāpāt ar viņu.*

Dzīve krogos

Šķiet interesanti, ka visa sabiedriskā dzīve lielākoties notiek krogos (tā sauktajos pabos). Ceturtdienas un piektdienas vakaros pabi ir pilni nu jau ar abu dzimumu pārstāvjiem, bet pirms gadiem desmit sievietes pabos bijušas retums, viņu vieta bija mājās kopā ar bērniem. Reiz dzirdēju teoriju, ka bīstami sievu vest pabā, ieskatīs vēl citu... Mūsdienās pabos notiek arī tā saucamie quiz nights (jautājumu un atbilžu vakari).

Vēl angļus var sazīmēt pusdienlaikā restorānā: ja būs iespēja izvēlēties starp internacionālajiem ēdieniem, anglis izvēlēsies sendvičus, kartupeļu biezputru ar sardelēm (mashed potatoes & sausages) vai fish & chips. Vakariņās gan angļi mīl ēst svešzemju ēdienus: ķīniešu, indiešu, itāliešu virtuvi. Pašu angļu virtuve patiesībā ir ļoti garšīga, tikai reti kurš vairs gatavo pēc senām receptēm, ērtāk ir nopirkt supermārketā pusgatavu ēdienu un to uzsildīt. Tiesa, angļi joprojām dzīvo pēc senām tradīcijām un pēcpusdienā dzer tēju ar pienu — turklāt piens ir jāielej tasē pirms tējas, nevis otrādi. Dzert tēju bez piena viņiem šķiet bezgala jocīgi un nepierasti.

Problēma ar tēju ir fakts, ka patiesībā tas bija diezgan labs dzēriens. Tā nu grupa visprominentāko britu zinātnieku salika galvas kopā un sarežģītu bioloģisko eksperimentu rezultātā izdomāja veidu, kā to sabojāt. *

Kas izmaksā vakariņas?

Tikšanās laikā parasti tiek iets uz pabu vai bāru, vēlāk pusdienās vai vakariņās. Maksāšana notiek kā nu kuru reizi, visbiežāk jau katrs maksā par sevi, kaut gan angļu pieklājības grāmatās rakstīts, ka vismaz pirmās reizes jāmaksā vīrietim. Pabos ierasts, ka no draugu kompānijas viens iet pirkt dzērienus visiem un par to pats arī maksā, tad nākamais, un tā pa apli, kamēr gandrīz katrs ir izmaksājis visiem, vienalga — vai viņš ir vīrietis vai sieviete.

Arī tad, ja iet precēts pāris, maksāt mēdz gan vīrs, gan sieva. Esmu novērojusi, ka par vakariņām mēdz maksāt pēc pašu vienošanās, ne vienmēr vīrietis ir tas, kas izmaksā vakariņas, pusdienas vai pabā dzērienus.

Kontinentā cilvēkiem ir labs ēdiens; Anglijā cilvēkiem ir labas manieres pie galda.*

* Citāti no Džordža Maiksa grāmatas «How to be an Alien».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu