Angļa māja — viņa pils

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vita Kolta

Vai zini angļu tradīcijas, īpatnības rakstītos un, galvenais, nerakstītos noteikumus? Kā tur dzīvo, mīlējās, krāpj, vairojas?

Pa labi un pa kreisi

Diezgan izplatīta parādība angļu pusmūža vīriešiem ir mīļākās. Sieva nezina vai izliekas nezinām, seksuālās attiecības ir pazudušas, un vīrs tās atrod ārpus ģimenes. Ir speciālas interneta saites, kur var atrast partneri for adults fun. Interesanti, ka šajās mājaslapās visbiežāk apgrozās precētie. Zinu gadījumus, kad vīram ir mīļākā jau vairākus gadus, kuru viņš arī uztur. Slavenu cilvēku sānsoļi presē tiek atspoguļoti pirmajās lappusēs. Sānsoļi ir ne tikai vīriešiem, bet arī sievietēm, tāpēc apgalvot, ka anglietes ir aukstas, nu nebūtu vietā gan.

Diezgan iecienīti angļiem ir precēties ar indietēm un filipīnietēm, nu jau arī ar austrumeiropietēm. Varētu domāt, ka ārzemnieces angļiem liekas seksīgākas. Reiz  kāds anglis sarunā man izteicās, ka austrumeiropietes esot čaklākas mājsaimnieces, izglītotākas, koptākas un noteikti seksīgākas.

Kriminālists var laboties un kļūt par godīgu sabiedrības locekli. Ārzemnieks nevar laboties. Ja viņš reiz ir ārzemnieks, viņš vienmēr paliek ārzemnieks. Nekādu citu iespēju. Var kļūt par britu, bet viņš nekad nevar kļūt par angli. *

Vēlās ģimenes

Angļiem bērni dzimst diezgan pavēlu — 30-38 gadu vecumā, kaut gan Britu salās ir pats augstākais tīneidžeru grūtnieču skaits Eiropā. Zīdaiņus šajā mūžam vējainajā salā ģērbj paplāni (nav sanācis noskaidrot iemeslu), esmu ievērojusi, ka senčiem ap kaklu pat šalle, bet zīdainim pēdiņas basas...

Angļi lepojas ar savu ģimeni, draugu, draudzeni. Darba vietā ir viegli pateikt, kurš ir anglis: viņam/viņai uz galda noteikti būs ierāmēti tuvinieku foto un viņš/viņa labprāt atbildēs vai jautās, kā klājas taviem bērniem. Uz to gan viņi atbildēs diezgan godīgi.

Mana māja — mana pils

Viegli atpazīt, kurā mājā dzīvo anglis — noteikti būs kādas puķes, tīrs un kārtīgs mājas priekšā. Uz angļiem joprojām var attiecināt teicienu Mana māja — mana pils.

Daudzi cilvēki atsakās mājas numurēt un izvēlas mājām dot vārdus. Ir ierasts, piemēram, atrast ielu ar 350 absolūti vienādām vasarnīcām un meklēt «Vasarnīcu». Vai arī nokļūt ielā, kur visām mājām ir burvīgs skats uz kalnu, un censties atrast «Hill View». Vai arī meklēt «Septiņus ozolus» un atrast māju ar trīs ābelēm.

Tradicionāla angļa māja ir rindu māja (terrace house), kas ir šaura, diezgan patumšās krāsās, ar paklājiem it visur, pat vannas istabā. Viesistabā ir kumode ar suvenīriem no ceļojumiem, ģimenes portreti gar sienām, vidū improvizēts kamīns, jo kopš 60. gadiem kamīni vairs netiek kurināti smoga dēļ, tie palikuši tikai kā dekoratīvais elements: ģimenes pulcēšanas vietas lomas izpildītājs.

Mājās vīrieši dara visus mājas darbus, reizēm pat vairāk nekā sievietes Latvijā: gatavo ēst, brauc iepirkties, apkopj un iekārto dārzu, pērk mēbeles, pienes sievai tēju vai kafiju no rītiem gultā.

* Citāti no Džordža Maiksa grāmatas How to be an Alien.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu