Kā izraisās seksa skandāli Anglijā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA - AFI

Gribi braukt kādu gadiņu padzīvot Anglijā? Bet vai tu zini viņu tradīcijas, īpatnības rakstītos un, galvenais, nerakstītos noteikumus? Kā tur dzīvo, dzer, mīlējas, mirst?

Seksa skandāli

Paradums lasīt ir viena no viņu raksturīgākajām īpašībām. Metro, autobusu un vilcienu stacijās ir iespēja nopirkt dažādus rīta vai vakara laikrakstus, tos iespējams dabūt arī par brīvu (piemēram, «Metro»). Angļiem dikti patīk lasīt atgadījumus, kas notiek citās ģimenēs, ļoti populārs ir raidījums/realitātes šovs «Big Brothers».

Laikrakstu pirmajās lapās atradīsiet ziņas par kādu slepkavību, ģimenes vai seksa skandālu, karalisko ģimeni vai futbola zvaigznēm. Seksa skandāli ir bieži un par seniem notikumiem, dažreiz pat 20 gadu veciem. Piemēram, kāds notikums noticis hotelī, kur pāris noīrējis numuriņu, abi labi iedzēruši, viss noticis, bet jauneklis toreiz nav paspējis pajautāt atļauju.

Lasāmi tādi kuriozi, kad tiesnesis jautā: «Vai jums bija nepatīkami?» Atbilde: «Bija jau patīkami, bet viņš nepaprasīja atļauju...» Tā arī var iedzīvoties bagātībā — caur tiesām un seniem notikumiem. Tas nozīmē, ka angļu vīrietim jābūt džentlmenim: vienmēr jāprasa atļauja...

Kad pienāk pēdējā stundiņa

45–60 gadu vecumā pārim mājas parāds ir nomaksāts. Pienākot laikam, kad pāris vairs nespēj sevi apkopt, māja tiek pārdota un nopirkta mazāka māja veco ļaužu komūnā vai arī visa manta tiek atdota, un pāris aiziet uz privāto aprūpes namu. Dažiem tur ir pat labāki dzīves apstākļi, nekā visu mūžu bijis.

Kad vecāki aiziet citā saulē, māja pārsvarā paliek mantojumā bērniem (kuru kredīts tad ievērojami noplok). Vecāku māja tiek pārdota, un iegūtā nauda sadalīta pēc aizgājēja vēlēšanās, kā arī tērēta bērēm un visiem ar dokumentu kārtošanu saistītiem izdevumiem.

Apbedīšanā ļoti populāra ir kremēšana, pelni tiek izbērti pēc aizgājēja vēlēšanās kāda noteiktā vietā, speciālā kapsētā, zemē vai urnā. Diezgan bieži dzirdēts, ka aizgājējs vēlas savus pelnus izbērt kādā viņam vien ļoti nozīmīgā vietā: upes krastā, pie dambja, kalna galā u. tml.

Senā rindu tradīcija

Anglis, pat ja viņš ir viens pats, rūpīgi izveido viena cilvēka rindu. *

Joprojām pastāv tradīcija: rindas. Tās ir visur: pie bankomātiem, bankās, pabos, autobusus gaidot. Un nav pat iedomājams, ka kāds līdīs bez rindas. Rindā ir pieklājīgi sākt sarunas par laiku vai transportu. Var gadīties, ka metro sāk apmainīties ar pieklājības frāzēm, un mūsu cilvēkiem liekas, ka šie cilvēki ir pazīstami. Interesanti, kā angļi atvadās — atvadīšanās pēc pieklājības likumiem izvēršas diezgan gara, kamēr apmainās ar visām iedomājamām pieklājības frāzēm.

Par zvanīšanu un par dzeršanu

Zvanīšana un pļāpāšana pa telefonu sabiedriskajā transportā ir neatņemama komunicēšanās sastāvdaļa, visas aktivitātes tiek risināts pa telefonu. Izplatīti ir saīsinātie teksti īsziņās.

Sievietēm sabiedriskajās vietās komunikācijas barjera ir avīze, kas signalizē: «Esmu aizņemta, nepieejama. Nenāc man klāt!»

Izplatīta ir arī dzeršana, kad angļi piedzeras un neatceras, ko pēc tam darījuši. Visbiežāk dāmas, kurām Anglijā ir paradums ģērbties ar iespējami lielāku dekoltē (jāpiebilst, ka krūtis angļu sievietēm ir padevušās krāšņas), piedzeras ātri un vairs neatceras, ar ko un kur aizgājušas gulēt.

* Citāti no Džordža Maiksa grāmatas «How to be an Alien».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu