Par Lemberga patiesajiem īpašumiem liecinājis arī Blaževičs

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Izrādās, arī kādreizējais «Ventspils naftas» vadītājs Jānis Blaževičs, kurš līdz šim tika uzskatīts par Aivara Lemberga domubiedru un interešu aizstāvi, prokuratūrā vēl tikai šā gada jūlijā sniedzis liecības par Ventspils mēra patiesajiem īpašumiem.

Savās liecībās Jānis Blaževičs faktiski apliecinājis, ka Ventspils mērs pirms pieciem gadiem publiski melojis, kad viņam publiski tika uzdots jautājums, vai viņš zina, kas ir Ventspils tranzītuzņēmumu piramīdas centrālā uzņēmuma AS «Ventbunkers» lielākais akcionārs – Nīderlandē reģistrētā kompānija «Yelverton Investments B.V.».

Tad A. Lembergs paziņoja, ka nemaz īsti nezinot, kas ir šīs kompānijas īpašnieki, - cik viņš saprotot, tas esot «ilgtermiņa finanšu investors, kuram interesē kompānijas vērtības pieaugums un kurš kaut kādā brīdī droši vien pārdos savu daļu».

Savukārt uz jautājumu, vai viņš var apzvērēt pie savu bērnu veselības, ka nezina «Yelverton» patiesos saimniekus, A. Lembergs tolaik atbildēja: «Ko man zvērēt? (..) Es varu zvērēt pie savas veselības, pie savas mammas veselības, ja jums tas rada kaut kādu apmierinājumu. Un es varu zvērēt pie jūsu veselības, ar noteikumu, lai jūs ieturat normālu dzīvesveidu.«

Tagad A. Lemberga zvērestu pie savas mātes veselības jaunā gaismā parāda šā gada 3. jūlijā prokuratūrai sniegtās J. Blaževiča liecības, kas atrodamas tiesai nodotās Ventspils mēra «pirmās krimināllietas» materiālos:

«Es apstiprinu, ka es esmu bijis patiesā labuma guvējs kompānijā «Yelverton Investments B.V.». Tas bija apmēram no 1999. gada līdz 2006. gada 30. janvārim, kad es savas patiesā labuma daļas pārdevu 2006. gada 30. janvārī. Attiecībā par citiem patiesā labuma guvējiem varu pateikt, ka tiešām kompānijā «Yelverton Investments B.V.» pārējie patiesā labuma guvēji attiecīgi katram pa 25% bija Aivars Lembergs, Igors Skoks un Genadijs Ševcovs, tas bija laika posmā no 1999. gada līdz 2006. gadam.

Attiecībā par sanāksmēm vai apspriedēm kompānijā «Yelverton Investments B.V.» varu pateikt, ka tās nav bijušas, jo tās notika kompānijā «Tomika International N.V.». Aivars Lembergs zināja, ka viņš ir patiesā labuma guvējs kompānijā «Yelverton Investments B.V.», kura savukārt ir akcionārs AS «Ventbunkers». Aivars Lembergs piedalījās AS «Ventbunkers» sapulcēs, it sevišķi, kad bija izskatāmi jautājumi par budžetu, finanšu projektiem un stratēģiju. Savu piedalīšanos viņš pamatoja, ka viņam ir apmēram 0,03% akcijas AS «Ventbunkers», bet faktiski un netieši viņam piederēja vairāk akcijas AS «Ventbunkers» caur kompānijām «Tomika International N.V.» un «Yelverton Investments B.V.».»

Turklāt J. Blaževičs nav vienīgais no A. Lemberga kādreizējiem palīgiem vai domubiedriem, kas liecinājuši par Ventspils mēra līdzdalību Ventspils tranzītuzņēmumu piramīdas, iespējams, visnozīmīgākajā uzņēmumā. Līdzīgi liecinājis arī viņa pilnvarotais advokāts Gints Laiviņš-Laivenieks:

«Pēc manis rīcībā esošās informācijas, 1999. gadā «Yelverton Investments B.V.» beneficiāri bija Valentīns Kokalis, Igors Skoks, Genādijs Ševcovs, Jānis Blažēvics un Aivars Lembergs vai kopā ar bērniem – Līgu un Anriju Lembergiem. Cik man zināms, tad šodienas akcionāru sastāvs ir tāds pats, izņemot Valentīns Kokalis, kurš savu līdzdalību pārdeva proporcionāli pārējiem beneficiāriem. Šis darījums tika noformēts 2003. gadā.»

Nule «Baltic Screen» rīcībā nonākušas jaunas G. Laiviņa-Laivenieka liecības – izrādās, ka advokāts par A. Lemberga saistību ar «Yelverton» liecinājis vēl izvērstāk un detalizētāk:

«Piemēram, jau ilgstoši esmu saistīts ar akciju sabiedrību «Ventbunkers» un tās pārvaldi. Tā kopš 2005. gada jūnija esmu šīs uzņēmējsabiedrības padomes loceklis un manu izvirzīšanu un ievēlēšanu šai pārvaldes institūcijā nodrošināja tie AS «Ventbunkers» akcionāri, kuri ir saistīti ar Aivara Lemberga interesēm. Šajā gadījumā es domāju par Holandes uzņēmējsabiedrību «Yelverton Investment B.V.», kura mani izvirzīja padomes locekļa amatā un balsoja par ievēlēšanu šajā amatā. Šo uzņēmējsabiedrību «Yelverton Investment B.V.» vienmēr ir pārstāvējis R[ūdolfs]. Meroni patiesā labuma guvēja Aivara Lemberga interesēs.»

G. Laiviņš-Laivenieks pat novērtējis Ventspils mēra īpašumu iespējamo vērtību: «Šo Aivara Lemberga pārvaldāmo aktīvu vērtība varētu būt aptuveni līdz 50 miljonu latu. Šīs Aivara Lemberga intereses publiski nav atklātas. Ar to es domāju, ka viņa saistība ar to nav redzama ne ārvalstu, ne arī Latvijas komercreģistros un, iespējams, arī citos labuma guvēja informācijas avotu nesējos (piemēram, bankās). Ir būtiski norādīt, ka AS «Ventbunkers» veic ievērojamu finanšu līdzekļu izmaksu kredīta dzēšanas (aptuveni 60 milj. USD) sakarā vairākām juridiskām personām, kā rezultātā AS «Ventbunkers» labuma guvēji proporcionāli iegūst tiesības uz šiem izmaksātajiem kredītlīdzekļiem.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu