Kurš bērns ģimenē tu esi? (Vienīgie un vidējie bērni)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Pētījumu rezultāti ir pierādījuši, ka cilvēka raksturs, tas, kā cilvēks uztver pasauli un kā veido attiecības ar citiem cilvēkiem, ir atkarīgs no tā, kurš bērns pēc kārtas viņš ir piedzimis savā ģimenē.

(Pavisam nesen jau rakstījām par vecākajiem un jaunākajiem bērniem ģimenē.)

Vienīgie bērni ģimenē

Kā ģimenes «zvaigznes» viņi pieraduši atrasties uzmanības centrā. Jau kopš mazotnes katrs viņu solis ir bijis apbrīnots un apjūsmots. Viņi ir ļoti godkārīgi, jo vēlas atbilst savu apbrīnotāju cerībām. Viņi vienmēr ir norūpējušies, vai tas, ko viņi dara, ir pietiekami labi.

Vienīgā bērna attīstību būtiski ietekmē fakts, ka viņi ilgu laiku kontaktējušies galvenokārt ar pieaugušajiem. Vienīgie bērni augstu vērtē vientulību, un viņiem patīk būt vieniem.

Vienīgie bērni ir spējīgi būt kooperatīvi. Viņiem galvenais nav uzvarēt, jo viņi nepazīst konkurenci (viņiem nav ne brāļu, ne māsu, ar kuriem būtu jāsacenšas). Tomēr, ja viņu sasniegumi netiek ievēroti un atzīmēti, viņi var arī apvainoties.

Vienīgajiem bērniem attiecībās ir svarīgi, lai viņus lutinātu, lai viņus bieži slavētu, lai viņus ievērotu. Taču viņiem ir arī svarīgi pabūt vienatnē, un viņiem nepatīk, ja partneris par to viņam izsaka aizrādījumus.

Vidējie bērni ģimenē 

Vidējie bērni bieži vien nejūtas pietiekami respektēti, tāpēc viņi meklē komfortu pie saviem draugiem, viegli ļaujoties arī grupas ietekmei. Atrodoties starp diviem citiem bērniem, viņi attīstās par īstiem kompromisu meistariem.

Bieži viņi ir lieliski konformisti, viņi spēj noskaņoties atbilstoši citu jūtām un garastāvoklim. Viņiem var rasties grūtības atrast savu vietu grupā. Pats galvenais attiecībās viņiem ir, lai viņus respektētu, cienītu, jautātu viņu viedokli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu