Jūlijā visi strādājošie pensionāri saņems vien 30% no līdzšinējās pensijas

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jūlijā tikai trešdaļu no līdzšinējās pensionas saņems pilnīgi visi strādājošie pensionāri, arī tie, kas pēc valdības lēmuma paspējuši darbu pamest.

Latvijas Televīzija vēsta, ka valdība izmaiņas pieņēmusi tik strauji, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nav paspējusi pārrēķināt pensijas, līdz ar to jūlijā liela daļa strādājošo pensionāru būs neapskaužamā situācijā - algu viņi vairs nesaņems, bet pensija būs vien 30%.

VSAA gan sola, ka ieturēto naudu pensionāri saņems augustā.

Jau vēstīts, ka Saeima , galīgajā lasījumā skatot 2009.gada budžeta grozījumu paketi, pieņēma speciālo likumu, kas noteic pensiju un pabalstu izmaksu laikā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada beigām.

Likumprojekts paredz, ka vecuma pensiju un izdienas pensiju izmaksā tikai 90% apmērā, bet strādājošajiem pensionāriem - vien 30% apmērā. Valdība uzdeva Finanšu ministrijai kopā ar LM līdz pirmdienai noskaidrot, kā šī norma ietekmēs pensionārus tiesu piesēdētājus un pensionārus pašvaldību deputātus.

Lai šie pensiju samazinājumi nekorektas interpretācijas dēļ netiktu summēti, likumā būs arī īpašs nosacījums, ka uz strādājošajiem pensionāriem punkts par 10% samazinājumu neattiecas.

Izdienas pensiju samazinājums 10% apmērā skars arī prokurorus, tiesnešus, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Satversmes aizsardzības biroja darbiniekus, diplomātus, militārpersonas, iekšlietu dienestā strādājošos, valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka māksliniekus.

Savukārt līdz 2010.gada 2.maijam māmiņalgas strādājošajiem izmaksās 50% apmērā, bet līdz 2012.gada 31.decembrim ģimenes valsts pabalsts par katru bērnu būs astoņi lati mēnesī.

Iepriekš panāktā vienošanās paredzēja, ka ģimenes valsts pabalstu un vecāku pabalstu samazinās par 10%.

LM arī brīdina par šā likumprojekta negatīvo ietekmi uz sabiedrību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu