ST ierosina lietu par pensiju samazināšanu par 10%

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Satversmes tiesa ir ierosinājusi lietu par pensiju samazināšanas par 10% atbilstību Satversmes 1. un 109. pantam, portālu «Apollo» informēja tiesas pārstāve Līna Kovalevska.

Satversmes 1.pants noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, bet Satversmes 109.pants paredz, ka ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos.

Apstrīdētā norma noteic, ka laikā periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim personai valsts vecuma pensiju izmaksā 90 procentu apmērā no atbilstoši normatīvajiem aktiem piešķirtās pensijas apmēra.

Lieta ir ierosināta pēc Guntas Rubines konstitucionālās sūdzības. Pieteikuma iesniedzēja norāda, ka ar likumu «Par valsts pensijām» likumdevējs esot konkretizējis Satversmes 109.panta saturu, piešķirot katram indivīdam tiesības saņemt savu vecuma pensiju, kā arī nosakot tās apmēru un izmaksas kārtību. Sūdzībā arī norādīts, ka likumos konkretizētās sociālās tiesības attiecīgi kļūstot par indivīda tiesībām. Savukārt apstrīdētā norma paredzot tiesību nesamērīgu ierobežojumu.

Saeima ir uzaicināta līdz 27.augustam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir šā gada 28.oktobris.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu