Zivjērglis no Alūksnes ziemo Rietumāfrikā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Stomers/Latvijas Dabas fonds

Franču fotogrāfam Patrikam Boruā Rietumāfrikā, Kotdivuārā, izdevies iemūžināt zivjērgli, kurš kā mazulis gredzenots Alūksnes novadā, Blakteskalna apkaimē, 2009.gada jūnijā. Reto putnu gredzenojis Latvijas Dabas fonda projekta "Zivjērglis" vadītājs Aigars Kalvāns.

"Ja mēra taisnā līnijā no ligzdošanas vietas Alūksnes novada Baltajā purvā līdz ziemošanas vietai Kotdivuārā, tad šis patlaban ir tālākais Latvijā gredzenotā zivjērgļa atradums. Attālums pārsniedz 6200 kilometrus. Taču Latvijā gredzenoti zivjērgļi ir atrasti arī Kongo, Čadā, Senegālā. Kaut kur ap ekvatoru viņi pārziemo, šī zona ir populārākā ziemošanas vieta. Putni no Somijas ir atrasti pat Dienvidāfrikā, kas ir vēl tālāk," stāsta A.Kalvāns.

P.Boruā fotografēja putnus Kotdivuāras dienvidaustrumos, netālu no okeāna. Viņa uzmanību saistījis zivjērglis, kas bieži vannojās seklumā. Vēlāk, izpētot fotogrāfiju, izrādījās, ka vannojas trīs putni, turklāt viens bija no Latvijas ar sarkanu gredzenu un baltu numuru 04 C. A.Kalvāns atzīst, ka gredzenoja šo putnu un kopā ar Ziemeļaustrumu virsmežniecības inženieri Vili Ziņģi veidoja mākslīgās ligzdas zivjērgļiem projekta gaitā. Viņš rēķina, ka bijušā Alūksnes rajona teritorijā varētu ligzdot pieci zivjērgļi. Projekts "Zivjērglis" turpinās arī šogad, tiks gredzenoti zivjērgļu mazuļi un veidotas jaunas mākslīgās ligzdas.

"Alūksnes pusē acīmredzot nebūs vajadzības būvēt jaunas ligzdas. Parasti to dara tur, kur vecā ir nogāzusies vai pastāv iespēja, ka tas varētu notikt. Pašlaik Alūksnē ligzdas ir stabilas," informē A.Kalvāns. Projektā ar mākslīgajām ligzdām tiek risināta problēma, ka zivjērgļiem Latvijā trūkst piemērotu vecu koku ar labu pārskatāmību un piemērotu pamatni ligzdai. Patlaban jau 43 zivjērgļu pāri izmanto mākslīgās ligzdas. Pērn no 112 pārbaudītajām ligzdām 51 sekmīgi izvesti mazuļi. Pavisam Latvijā ligzdo 180 līdz 200 pāri zivjērgļu.

A.Kalvāns atzīst, ka grūti paredzēt, vai Rietumāfrikā novērotais zivjērglis atgriezīsies vietā, kur tas ir dzimis un gredzenots. "Zivjērgļi sāk ligzdot trešajā mūža gadā. Ja pēc gada putns te atradīs sev partneri un piemērotu vietu ligzdošanai, tad iespējams, ka tas ligzdos dzimšanas vietas tuvumā. Parasti apmēram 100 kilometru rādiusā no tās zivjērgļi cenšas atrast piemērotu vietu savas ģimenes ligzdai," norāda A.Kalvāns. Latvijā gredzenotā zivjērgļa atradums Rietumāfrikā demonstrē globālās saiknes, kas caur putniem saista mūsu valsti ar ļoti tālām un eksotiskām valstīm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu