Repše draud Jakāna disciplinārlietu pabeigt bez viņa

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova, Lita krone/LETA

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoram Dzintaram Jakānam adresētā dokumentā norādījis, ka gadījumā, ja noteiktajā termiņā netiks saņemti paskaidrojumi disciplinārlietā, kas ierosināta saistībā ar žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanās krimināllietā apsūdzēto finanšu policistu Vasilija Kivļonoka un Jāņa Laizāna atbrīvošanu, lieta tiks pabeigta bez šiem paskaidrojumiem.

Repše Jakānam un VID Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridiskās daļas vadītājam Artim Zaļūksnim 23.septembrī nosūtījis dokumentu, norādot, ka viņu iesniegumi, kuros lūgts pagarināt termiņu paskaidrojumu iesniegšanai un novērst lēmumā par disciplinārlietas ierosināšanu pieļautās nepilnības, Finanšu ministrijā (FM) saņemti, un lūdzis ievērot lēmumā minēto paskaidrojumu iesniegšanas termiņu.

«Gadījumā, ja paskaidrojumi netiks saņemti lēmumā minētajā termiņā, sāktā disciplinārlieta tiks pabeigta bez Jūsu sniegtajiem paskaidrojumiem,» norādījis Repše.

No aģentūras LETA rīcībā esošā dokumenta kopijas secināms, ka ministrs Jakānu un Zaļūksni informējis: «Visi lietas materiāli, uz kā pamata ierosināta disciplinārlieta, ir VID rīcībā.«

Savukārt Jakāns šodien Repšem nosūtījis atkārtotu iesniegumu par disciplinārlietas ierosināšanu, kurā norādījis, ka Repše atbildē «izteicis atklātus un nepārprotamus draudus» un to «izteikšana ir skaidra norāde, uz to, ka lietas objektīva izskatīšana attiecībā pret mani netiks nodrošināta».

Jakāns atkārtoti norādījis, ka disciplinārlietu izmeklē lietas izmeklētājs, kurš arī pieprasa paskaidrojumus pēc lietas ierosināšanas, nevis Repše, kurš nav ne civildienesta ierēdnis, ne lietas izmeklētājs.

Jakāns norāda, ka Repšes dotais uzdevums paskaidrojumus iesniegt līdz 24.septembrim ir prettiesisks, un paziņo, ka šo uzdevumu kā prettiesisku atsakās izpildīt.

LETA jau ziņoja, ka Repše ierosināja disciplinārlietu pret Jakānu un VID Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridiskās daļas vadītāju Arti Zaļūksni par rupjiem tiesību normu pārkāpumiem civildienesta attiecību izbeigšanā ar diviem VID ierēdņiem, ko FM atzinusi par prettiesisku.

Izvērtējot VID rīcības likumību, VID vadībai šā gada 16.jūnijā izdodot rīkojumus, kuru rezultātā ar Laizānu un Kivļonoku tika izbeigtas civildienesta attiecības, FM atzina VID lēmumus par atlaišanu par prettiesiskiem un uzlika par pienākumu VID vadībai atjaunot ierēdņus civildienestā.

Šā gada 14.septembrī FM saņēma VID vadības paskaidrojumus, kuru izvērtēšanas rezultātā tika konstatēts, ka Zaļūksnis kā kompetentā amatpersona rīkojumu tiesiskuma nodrošināšanas jomā vīzējis, savukārt Jakāns parakstījis prettiesiskus rīkojumus, tādējādi abu rīcībā ir pieļauti rupji tiesību normu pārkāpumi.

Laizāns un Kivļonoks no civildienesta tikai atbrīvoti pēc likuma «Par Valsts ieņēmumu dienestu» 29.panta 1.punkta, kas paredz, ka civildienesta tiesības drīkst izbeigt tikai tad, ja ir stājies spēkā spriedums krimināllietā. Ņemot vērā, ka attiecīgajās krimināllietās spriedums nebija stājies spēkā, tiesiski izbeigt civildienesta attiecības ar VID ierēdņiem nedrīkstēja, norāda FM. Neskatoties uz to, VID vadība pieņēmusi lēmumu izbeigt civildienesta attiecības ar Laizānu un Kivļonoku, atsaucoties tieši uz šo pantu.

Ievērojot to, ka VID vadības rīkojumi ir pieņemti, pārkāpjot likuma «Par Valsts ieņēmumu dienestu» 29. panta 1.punkta «l» apakšpunktu, kā arī to, ka neviena augstāka FM amatpersona nebija devusi rīkojumu prettiesiski izbeigt civildienesta attiecības ar VID ierēdņiem, tika konstatēts, ka Zaļūksnis kā prettiesisko rīkojumu sagatavotājs un Jakāns kā prettiesisko rīkojumu parakstītājs ir rupji pārkāpuši tiesību normas, uzsver FM.

Ievērojot šos pārkāpumus un pamatojoties uz Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma 19.panta pirmo daļu un 20.panta pirmo daļu, finanšu ministrs ir ierosinājis disciplinārlietu pret Zaļūksni par pienākuma - nodrošināt tiesiska administratīvā akta projekta sagatavošanu - nekvalitatīvu pildīšanu un disciplinārlietu pret Jakānu par pienākuma - nodrošināt VID darbības tiesiskumu, it īpaši acīmredzamu tiesību normu pārkāpumu konstatēšanas gadījumā - nekvalitatīvu pildīšanu.

Pamatojoties uz Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma 27. un 28.panta pirmo un otro daļu, Repše uzlika par pienākumu Zaļūksnim un Jakānam līdz šā gada 24.septembrim iesniegt paskaidrojumus par minēto tiesību normu pārkāpumiem.

FM norāda, ka pēc paskaidrojumu saņemšanas tiks veidota disciplinārlietas izmeklēšanas komisija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu