Kreituse: vai Zatlers ir pirmā persona valstī?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras vadītāja, bijusī politiķe Ilga Kreituse ir viena no retajām politikas ekspertēm, kas publiski paudusi negatīvu attieksmi pret Valsts prezidentu Valdi Zatleru un nebaidās paziņot, ka viņam nevajadzētu kandidēt uz otro prezidentūras termiņu.

«Es palieku pie saviem vārdiem, ko esmu teikusi par pašreizējo Latvijas prezidentu, jo viņš nav atrisinājis jautājumu par aploksnēm, kas tiek dotas ārstiem,» intervijā portālam «Apollo» sacīja Kreituse.

Viņa norādīja: ja prezidents nevar pieņemt objektīvu lēmumu šādā lietā, rodas jautājums, vai viņš ir pirmā persona valstī.

«Prezidentam šajā ziņā ir ļoti grūti, un viņš no tā nekad netiks vaļā, tāpēc arī jādomā, kāds cilvēks nonāk [prezidenta amatā],» teica Kreituse, piebilstot, ka gribētu, lai prezidenta krēslā nonāk cilvēks ar labu akadēmisko izglītību un pieredzi kādā vadošā amatā.

Šāds cilvēks varētu nākt no kādas augstākās izglītības iestādes. Tas varētu būt arī kāds no radošās inteliģences aprindām, lai gan šiem cilvēkiem ir kāds trūkums — nonākot birokrātijas virpulī, viņi kļūst bezspēcīgi, viņus ir viegli izsist no sliedēm, spriež bijusī politiķe.

Tomēr viņa ir pārliecināta, ka Latvijā ir cilvēki, kuri varētu pretendēt uz prezidenta amatu.  «Galvenais noteikums — lai šiem cilvēkiem «nevelkas» līdzi kādi pārkāpumi vai kādu nesakārtotu lietu šleife un lai viņi nesapinas šajā šleifē, lai viņi var pieņemt lēmumus, kas ir vajadzīgi,» uzsvēra Kreituse.

Tomēr bijusī politiķe atsakās nosaukt, kurš, viņasprāt, varētu būt piemērots Valsts prezidenta amatam, norādot, ka īpaši par to galvu nav lauzījusi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu