Premjers: jaunā vienošanās ar SVF neparedzēs būtiskas izmaiņas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Jaunā vienošanās ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), kas būs nepieciešama nākamā maksājuma saņemšanai, būtiskas izmaiņas neparedzēs, pēc koalīcijas partiju tikšanās žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Viņš uzsvēra, ka jau iepriekš noslēgtās vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem pēc būtības netiks mainītas, tomēr pirms nākamā maksājuma saņemšanas šāda vienošanās ir jāparaksta.

Programmā tiks paredzēti konkrēti budžeta deficīta mērķi, kurus Latvija apņēmusies īstenot, - 2011.gadā 6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet 2012.gadā - 3% no IKP. Bet, lai izvairītos no liekām interpretācijām, vairs nebūs runa par konkrētiem skaitliskiem budžeta deficīta samazinājumiem.

Dombrovskis arī uzsvēra, ka Latvija neuzņemsies jaunas saistības nodokļu paaugstināšanā, tomēr līdzīgi kā iepriekš dokumentā pieļāvuma formā esot atrunāta iespējama pievienotās vērtības nodokļa palielināšana.

Nodomu vēstules ar SVF projekts ir konfidenciāls, un plašāki komentāri par tā saturu netiek sniegti.

Dombrovskis vien atklāja, ka nodomu vēstulē tiek noteikti galvenie virzieni strukturālo reformu jomā gan valsts pārvaldē, gan Eiropas Savienības fondu administrēšanas vienkāršošanā. Konkretizēts varētu būt arī atbalsts uzņēmējdarbībai, kas, pēc Dombrovska teiktā, patlaban ir centrālais valdības darba kārtības jautājums.

Lai turpinātu šī jautājuma izvērtēšanu un padziļināti par to diskutētu, valdību veidojošās partijas rīt, 15.decembrī, plkst.11 Ministru kabinetā tiksies ar SVF pārstāvjiem.

No premjera teiktā ir noprotams, ka dokuments būs jāparaksta visām koalīcijas partijām. Dombrovskis arī pauda pārliecību, ka koalīcija atbalstīs nodomu vēstuli, kuru pēc tam varētu nosūtīt izskatīšanai SVF valdei.

Iepriekš panāktās vienošanās ar aizdevējiem paredz, ka Latvija nākamgad no SVF plāno saņemt 600 miljonus eiro (420 miljonus latu).

LETA jau ziņoja, ka novembra sākumā Latvija veica kārtējo procentmaksājumu 4,115 miljonu eiro (2,88 miljonu latu) apmērā par jau saņemto SVF aizdevumu. Līdz tam Latvija jau bija veikusi trīs procentmaksājumus SVF - 3,27 miljonus eiro (2,3 miljonus latu), 3,488 miljonus eiro (2,44 miljonus latu) un vienu miljonu latu.

Saskaņā ar SVF mājaslapā publicēto informāciju nākamais SVF maksājums plānots 2010.gada 1.februārī.

Kā ziņots, kopumā Latvijai no starptautiskajiem aizdevējiem, tostarp SVF, būs pieejami 7,5 miljardi eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu