TP neierodas uz koalīcijas tikšanos ar SVF pārstāvjiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ministru kabinetā otrdien notikušajā valdības koalīcijas partiju pārstāvju tikšanās laikā ar starptautiskajiem aizdevējiem nepiedalījās Tautas partija (TP).

To pēc tikšanās žurnālistiem apstiprināja vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Vējonis sacīja, ka tikšanās laikā nav sniegti nekādi skaidrojumi, kādēļ TP pārstāvji nav ieradušies. Viņš uzskata, ka uz TP neierašanos esot «jāskatās caur priekšvēlēšanu prizmu», par ko šis politiskais spēks jau domājot.

Savukārt TP priekšsēdētāja vietnieks, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns žurnālistiem sacīja, ka ar nodomu vēstules projektu koalīcija tika iepazīstināta tikai vakar. TP pret to ir iebildumi, īpaši pret publiskās un privātās partnerības atlikšanu, kā arī pret veidu, kādā koalīcijas partneri tiek informēti par minēto vienošanos.

Savukārt, atbildot uz jautājumu, cik patlaban stabila ir valdība, Zalāns sacīja: «Stabila, stabila!»

Arī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) žurnālistiem skeptiski raksturoja sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem, minot, ka patlaban atkārtojas iepriekš jau pieredzētais scenārijs. Tāpat esot dzirdēts, ka sarunu gaitā neko neesot iespējams ietekmēt. «Ja nevar neko mainīt, tad kam vajadzīgs tāds teātris?» vaicāja politiķis.

Kā ziņots, lai plašāk apspriestu aktuālos jautājumus, valdību veidojošās koalīcijas partijas šodien tiksies ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvjiem.

Kā ziņots, premjers Valdis Dombrovskis (JL) vakar pēc koalīcijas partiju tikšanās žurnālistiem sacīja, ka jaunā vienošanās ar SVF, kas būs nepieciešama nākamā maksājuma saņemšanai, būtiskas izmaiņas neparedzēs.

Viņš uzsvēra, ka jau iepriekš noslēgtās vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem pēc būtības netiks mainītas, tomēr pirms nākamā maksājuma saņemšanas šāda vienošanās ir jāparaksta.

Programmā tiks paredzēti konkrēti budžeta deficīta mērķi, kurus Latvija apņēmusies īstenot, — 2011. gadā 6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet 2012. gadā — 3% no IKP. Bet, lai izvairītos no liekām interpretācijām, vairs nebūs runas par konkrētiem skaitliskiem budžeta deficīta samazinājumiem.

Dombrovskis arī uzsvēra, ka Latvija neuzņemsies jaunas saistības nodokļu paaugstināšanā, tomēr līdzīgi kā iepriekš dokumentā pieļāvuma formā esot atrunāta iespējama pievienotās vērtības nodokļa palielināšana.

Nodomu vēstules ar SVF projekts ir konfidenciāls, un plašāki komentāri par tā saturu netiek sniegti.

Dombrovskis vien atklāja, ka nodomu vēstulē tiek noteikti galvenie virzieni strukturālo reformu jomā gan valsts pārvaldē, gan Eiropas Savienības fondu administrēšanas vienkāršošanā. Konkretizēts varētu būt arī atbalsts uzņēmējdarbībai, kas, pēc Dombrovska teiktā, patlaban ir centrālais valdības darba kārtības jautājums.

No premjera iepriekš teiktā ir noprotams, ka dokuments būs jāparaksta visām koalīcijas partijām. Dombrovskis arī pauda pārliecību, ka koalīcija atbalstīs nodomu vēstuli, kuru pēc tam varētu nosūtīt izskatīšanai SVF valdei.

Iepriekš panāktās vienošanās ar aizdevējiem paredz, ka Latvija nākamgad no SVF plāno saņemt 600 miljonus eiro (420 miljoni latu).

LETA jau ziņoja, ka novembra sākumā Latvija veica kārtējo procentmaksājumu 4,115 miljonu eiro (2,88 miljoni latu) apmērā par jau saņemto SVF aizdevumu. Līdz tam Latvija jau bija veikusi trīs procentmaksājumus SVF — 3,27 miljonus eiro (2,3 miljoni latu), 3,488 miljonus eiro (2,44 miljoni latu) un vienu miljonu latu.

Saskaņā ar SVF mājaslapā publicēto informāciju nākamais SVF maksājums plānots 2010. gada 1. februārī.

Kā ziņots, kopumā Latvijai no starptautiskajiem aizdevējiem, tostarp SVF, būs pieejami 7,5 miljardi eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu