Vienošanās ar aizdevējiem būs jāapstiprina Saeimai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Valdība otrdien slēgtajā sēdē nolēmusi nodot Saeimai apstiprināšanai jauno vēstuli Starptautiskajam Valūtas fondam un sadarbības memorandu ar Eiropas Komisiju (EK).

Ja Saeima dokumentu atbalstīs, tas tiks uzskatīts par pilnvarojumu premjeram Valdim Dombrovskim (JL) un finanšu ministram Einaram Repšem (JL) vienošanos no Latvijas puses parakstīt.

Kā pēc sēdes žurnālistiem uzsvēra Dombrovskis, šis lēmums šodien valdībā pieņemts vienprātīgi, tāpēc var diezgan droši prognozēt, ka arī Saeimas vairākums dokumentu atbalstīs.

Premjers atzīmēja, ka šī jaunā vienošanos ir nepieciešama, lai valsts varēt pildīt Satversmes tiesas spriedumu tā dēvētajā pensiju lietā, tāpēc diezin vai partijas varētu mēģināt šo procesu aizkavēt.

Dombrovskis arī uzsvēra, ka gaidāmais balsojums Saeimā būs uzskatāms par uzticības balsojumu visai starptautiskā aizdevuma programmai.

Kā ziņots, aģentūras LETA rīcībā esošā nodomu vēstule un memoranda projekts paredz, ka valdība aizdevējiem sola īstenot visaptverošu labklājības pabalstu, pensiju reformu un samazināt valdības izdevumus.

Dokumentos paredzēta turpmāka nekustamā īpašuma un automašīnu nodokļa reforma un nepieciešamības gadījumā pievienotās vērtības nodokļa palielināšana.

Dokumentā uzsvērts, ka valdības politika šogad būs nozīmīgs solis ceļā uz mērķi ieviest eiro līdz 2014.gadam. Dokumentā arī norādīts, ka valdība veic pārskatu, lai atrastu veidu, kā izvairīties no lielajiem sociālajiem pabalstiem pēc 2012.gada, kad beigsies šogad noteiktie ierobežojumi, pabalstu saņēmējiem, kuriem ir lieli ienākumi.

Valdība sola, ka jau no nākamā gada janvāra stāsies spēkā izmaiņas pensiju sistēmā, lai nodrošinātu tās ilgtspēju. Valdība apņemas jau līdz šā gada jūnija beigām sagatavot izmaiņas pensiju sistēmā.

Valdība sola pastiprināti pievērsties «Parex bankas» problēmu risināšanai, kā arī nodomu protokolā apstiprina apņemšanos nodrošināt taisnīgu un objektīvu attieksmi pret Latvijas banku sistēmas noguldītājiem un kreditoriem.

Projektā arī paredzēts, ka fiksēts lata maiņas kurss joprojām būs monetārās politikas piesaiste līdz eiro ieviešanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu