Zatlers: koalīcijai ir jātiek skaidrībā ar viedokļu dažādību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Saeimas balsojums ir apstiprinājums līdzšinējai ekonomikas atveseļošanas programmai un turpmākajiem tās īstenošanas soļiem, tomēr valdību veidojošajai koalīcijai ir jātiek skaidrībā ar viedokļu dažādību, uzsvēris Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Valsts prezidents ar gandarījumu atzīst, ka šodienas balsojums ir nepārprotama Saeimas gribas izpausme par valdības pilnvarojumu risināt sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem, uz kuras trūkumu bija norādījusi Satversmes tiesa, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta Preses dienestā.

Savukārt komentējot Tautas partijas balsojumu, Zatlers norādījis, ka koalīcijai ir jātiek skaidrībā ar viedokļu dažādību tās iekšienē un uzsvēris, ka savā darbībā tai ir jābalstās uz valsts interešu īstenošanu.

Kā ziņots, «Jaunajam laikam» (JL) šodien tomēr izdevās savākt nepieciešamo deputātu atbalstu un Saeima pieņēma lēmumu uzdot Ministru kabinetu aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros.

Par lēmumu nobalsoja 54 deputāti, 22 bija pret, bet trīs atturējās. Par pilnvarojumu nobalsoja koalīcijas partijas, izņemot TP, kā arī septiņi partijas LPP/LC deputāti, pret bija TP un apvienības «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» tautas kalpi, savukārt atturējās Inese Šlesere (LPP/LC), Aija Barča (TP) un Kārlis Leiškalns (TP). «Saskaņas centra» deputāti balsojumā vispār nepiedalījās, tādējādi dodot premjera pusei iespaidīgu pārsvaru.

Pret šo lēmumu vēl šorīt koalīcijas partiju sarunās kategoriski iebilda TP, aicinot atsaukt visus iesniegtos projektus par pilnvarojumu un sākt darbu pie jauna visas koalīcijas izstrādāta likumprojekta. Pārējās koalīcijas partijas solīja balsot par lēmumprojektu, savukārt opozīcijas partijas sākotnēji solīja balsot pret pilnvarojumu, bet vēlāk ieņēma atturīgāku nostāju, neatklājot savas pozīcijas.

Lēmumā paredzēts: lai turpinātu saņemt starptautiskā aizņēmuma programmas līdzekļus ar mērķi mazināt finansiālās un ekonomiskās krīzes radītās sekas, Saeima uzdod Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus no Starptautiskā Valūtas fonda un citiem starptautiskajiem aizdevējiem.

Kopējā starptautiskā aizņēmuma programmas summa nedrīkst pārsniegt 7,5 miljardus eiro (5,26 miljardus latu). Lēmumā paredzēts, ka aizņēmums izmantojams valsts budžeta deficīta finansēšanai, finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanai, valsts parāda refinansēšanai un valsts budžeta aizdevumiem.

Šis pilnvarojums bija nepieciešams, atsaucoties uz Satversmes tiesas spriedumu, kurā teikts, ka valdībai vajadzēja saņemt Saeimas atbalstu sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Kā iepriekš norādījusi Finanšu ministrija, gadījumā, ja Latvijas valdība nesaņemtu Saeimas mandātu Nodomu vēstules ar Starptautisko Valūtas fondu un Saprašanās memoranda ar Eiropas Kopienu parakstīšanai, tad sarunu raunds ar aizdevējiem būtu jāsāk no jauna par visu sadarbības programmu. Nesaņemot atbalstu no Saeimas, tiktu apdraudēta Valsts kases likviditāte, brīdināja Finanšu ministrija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu