Solāriji izraisa atkarību

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Amerikāņu zinātnieki secinājuši, ka aptuveni trešdaļa solāriju apmeklētāju demonstrē atkarības pazīmes, kā arī noslieces uz trauksmi un apreibinošu vielu lietošanu.

Pētījuma gaitā tika novērots 421 koledžas students, no kuriem 229 atzina, ka sauļojas solārijos. Vidēji solārija apmeklētāji pagājušajā gadā pakļāva sevi mākslīgās saules iedarbībai 23 reizes.

Zinātnieki lūdza pētījuma dalībniekiem aizpildīt anketas, kuru mērķis bija noteikt pazīmes, kas liecina par atkarību. Ievērojams respondentu skaits atzina, ka jūtas vainīgi par to, ka sauļojas pārāk bieži, un ka vēlētos samazināt sauļošanās biežumu. Atkarībā no izmantotās definīcijas 30% līdz 39% solāriju apmeklētāju tika klasificēti kā atkarīgie.

Tālākā iztaujāšanā atklājās, ka studenti, kas tika klasificēti kā atkarīgi no solārijiem, ir vairāk predisponēti uz apreibinošu vielu lietošanu un trauksmi.

Kā norāda pētnieki, lai samazinātu cilvēku ādas vēža risku, būtu nepieciešams risināt solāriju atkarības problēmu un tās saistību ar citām atkarībām. «Neraugoties uz pašreizējajiem centieniem izglītot sabiedrību par veselības riskiem, kas saistīti ar dabisko un mākslīgo ultravioleto staru radiāciju, jauniešu vidū aizvien turpina pieaugt atpūtas sauļošanās,» brīdināja pētnieki no Ņujorkas Slouna-Keterniga memoriālā vēža centra.

Tikmēr Solāriju asociācijas priekšsēdētājs Gerijs Lipmens pētījuma rezultātus nosaucis par apšaubāmiem un zinātniski nepietiekami pamatotiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu