Īslandes vulkāna putekļu mākonis Latviju naktī nav sasniedzis

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Kārtējais Īslandes vulkāna radītais putekļu mākonis Latviju naktī uz sestdienu nav sasniedzis, un situācija kopumā Eiropā ir uzlabojusies, aģentūrai BNS pastāstīja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) direktora vietnieks un Aeronavigācijas daļas vadītājs Māris Čerņonoks. Viņš minēja, ka mākonis, kas naktī varēja sasniegt Latviju, pa ceļam sadalījies un nav radījis nekādus draudus.

Čerņonoks prognozēja, ka ap pulksten 15 situācija visā Eiropā varētu vēl uzlaboties, un visas ar vulkāna radīto putekļu mākoņiem radītās problēmas varētu atrisināties.

Iepriekš CAA direktora vietnieks un Aeronavigācijas daļas vadītājs aģentūru BNS informēja, ka naktī uz sestdienu, 24.aprīli, Latviju, iespējams, varētu sasniegt jauns putekļu mākonis.

Latvijas gaisa telpa bija slēgta vairākas dienas. No 16.aprīļa pusnakts līdz 19.aprīlim Latvijas gaisa telpa bija slēgta pilnībā, savukārt 19.aprīlī to atvēra tranzītlidojumiem, bet 20.aprīlī pulksten 9 - pilnībā.

Īslandes vulkāna izvirduma radītā pelnu mākoņa dēļ avioreisi bija atcelti ne vien Latvijā, bet arī daudzās citās Eiropas valstīs. Nenotika arī daudzi starpkontinentālie lidojumi. Eiropas Savienības transporta ministri 19.aprīlī videokonferencē vienojās pieņemt lēmumus par gaisa telpu atvēršanu lidojumiem, ne tikai balstoties uz meteorologu prognozēm, bet arī veicot testa lidojumus katrā valstī, tostarp Latvijā.

Vulkāna izvirdums Īslandē, kas izkausēja daļu Eijafjallajekulla ledāja valsts dienvidos, izraisot plašus plūdus, sākās 14.aprīlī. Plūdi 15.aprīlī mitējās, bet vulkāns turpināja izmest pelnus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu