Šogad bruņurupučus Rīgas zoo svērs Bergmaņa dēls (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Arī šogad Rīgas Zooloģiskajā dārzā norisināsies tradicionālā Galapagu bruņurupuču svēršana, taču šogad šis uzdevums ir uzticēts 13 gadus vecajam spēkavīra Raimonda Bergmaņa dēlam Teodoram Bergmanim.

Zoodārza informācijas un izglītības nodaļā informēja, ka bruņurupuču dāmu Trīnas un Čelsijas svēršana notiks ceturtdien, 12.jūlijā, kad Teodors Bergmanis noskaidros, par cik kilogramiem abas bruņurupucienes ir pieņēmušās svarā kopš iepriekšējās svēršanas reizes.

Jaunajam spēkavīram asistēs divi spēkavīri - pieredzējušais bruņurupuču svērējs Raimonds Bergmanis un 2000.gada Sidnejas Olimpisko spēļu dalībnieks Voldemārs Lūsis. Kā norāda zoodārzā, arī Teodors ir uzskatāms par pieredzējušu speciālistu bruņurupuču svēršanā, jo šajā pasākumā piedalījās jau 2001.gadā, kad, vēl ratiņos sēdēdams, atbalstīja savu tēvu Raimondu.

Bruņurupuču svēršanas dienā zoodārzā jau no plkst.11 apmeklētājiem tiks piedāvātas dažādas atrakcijas un izglītojoši maršruti, kas palīdzēs iepazīt bruņurupuču dzīvi un daudzveidību, kā arī varēs izmēģināt savus spēkus «bruņurupucīgos» spēka vingrinājumos.

Galapagu bruņurupucienes Trīna un Čelsija ir 19 gadu vecas, un straujš svara pieaugums tām nav gaidāms. Pērn abas jaunkundzes bija pieņēmušās svarā par 1 un 3 kilogramiem un svēra attiecīgi 111 (Trīna) un 84 (Čelsija) kilogramus. Bruņurupuči aug visu mūžu, taču, jo vecāki tie kļūst, jo lēnāka kļūst augšana un svars var svārstīties, pat arī kristies.

Galapagu bruņurupucienes Rīgas Zooloģiskais dārzs divus gadus vecas saņēma no Čikāgas zoodārza 1995.gada decembrī.

Savvaļā Galapagu bruņurupuči sastopami Galapagu salās. No atsevišķas saliņas apdzīvojošajām 15 šo bruņurupuču pasugām piecas jau ir izzudušas. Šīs sugas bruņurupuču tēviņi sasniedz 225 kilogramu svaru, mātītes - 100-150 kilogramus. Iespējamais mūža ilgums - 150 un vairāk gadu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu