Zooloģiskajā dārzā pēc atjaunošanas atklās ibisu aploku

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā nedēļas nogalē atklās atjaunoto ibisu aploku. Improvizētajā mitrainē iejutīsies trīs sugu ibisi (baltie karošknābji, brūnie ibisi, Hadada ibisi) un savvaļā apdraudētās sarkankakla zosis, TVNET informēja Rīgas Zooloģiskā dārza Informācijas un izglītības nodaļā.

Vieni no interesantākajiem ibisu aploka iemītniekiem ir baltie karošknābji jeb platknābja ibisi. Savu dīvaino nosaukumu ieguvuši, pateicoties interesantas formas knābim. Bradājot un vēzējot galvu kā izveicīgs pļāvējs izkapti, karošknābis veikli atrod un noķer sīkas zivtiņas, kukaiņus, kurkuļus un citas ūdens sīkbūtnes. Pirmais balto karošknābju pāris Rīgas Zooloģiskajā dārzā ieradās 2002.gada augustā no Dvūrkrālovas zoodārza Čehijā. Jau sesto gadu šī suga Rīgas zoodārzā regulāri ligzdo un ziemas vidū iepriecina ar maziem karošknābēniem.

Sarkankakla zosis zooloģiskajā dārzā kolekcijā ir apskatāmas kopš 2004.gada oktobra. Šobrīd ekspozīcijā iejutīsies divi jauni pāri, kas nupat ieradušies no Nēderlandes. Sarkankakla zosis savvaļā sastopamas Sibīrijas tundrā, lielākā daļa populācijas mitinās Taimiras pussalā. Ziemo galvenokārt pie Melnās jūras, Kaspijas jūras un sekliem sālsezeriem Vidusāzijā. Reizēm ieklīst Rietumeiropā, Latvijā ieceļo reti. Sarkankakla zosis ir retas un dabā apdraudētas. Sugu apdraud piemērotu ziemošanas dzīvotņu degradācija. Tās iekļautas arī pasaules apdraudēto sugu sarakstā (Pasaules Sarkanajā grāmatā), un to skaits savvaļā turpina samazināties. Vairošanai nebrīvē ir ievērojama nozīme sugas tālākās izdzīvošanas nodrošināšanā.

Tīkla segums ļauj putniem lidot un atpūsties koku zaros, kā arī pasargā no savvaļas lapsu un vistu vanagu iebrukumiem. Improvizētais dumbrājs veicina ibisu dabisko uzvedību - bradāšanu seklūdeņos un barības meklēšanu. Arī par apmeklētājiem padomāts: pārjumtajā, stiklotajā skatu laukumā un atpūtas zonā ikkatrs varēs ļauties rimtai darbīgo putnu vērošanai gan saulainā laikā, gan lietū.

Plašās, ar tīklu segtās ekspozīcijas pārbūve tika sākta jau 2009.gada pavasarī, kad pēc sniegotās ziemas atklājās nopietni tīkla seguma bojājumi. Rekonstrukcija ieilga līdz šā gada pavasarim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu