Līgatnes lāču pārvietošana nav 100% droša (108)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līgatnes lāču puikas patlaban ir nomierināti. Dabas aizsardzības pārvaldes direktors Jānis Strautnieks sacīja, ka viņi saņēmuši nelielu veterināro palīdzību, lai būtu nedaudz mierīgāki. Tiekot darīts viss iespējamais, lai lāčus varētu veiksmīgi pārvietot no to nožogojuma Līgatnes dabas takās uz dzīvnieku patversmi «Mežavairogi» Ķekavas novadā.

Šobrīd darbinieki darot visu iespējamo, lai lāči pierastu pie jaunatvestajiem būriem, krātiņiem, un lai varētu sekmīgi lāčus pārvietot uz citu vietu, kur viņiem būs jāuzturas vairākus mēnešus, kamēr Līgatnē lāčiem izveidos jaunu voljeru, viņš teica intervijā Latvijas radio.

Laikraksts «Neatkarīgā« vēstī, ka lāču puikas varot iet bojā no narkozes.

Pārvietošana nav pilnībā droša

Savukārt pārvaldes Dabas aizsardzības pārvaldes departamenta direktore Latvijas radio Gunta Gabrāne atzina, ka lāču pārvietošana nav 100% droša. Viņa kopā ar veterinārmedicīnas speciālistiem piedalījusies pārrunās par šiem jautājumiem.

«Viennozīmīgi pateikt 100%, ka tas ir droši un ka viss izdosies lieliski, arī nevar. Protams, tās ir anestēzijas un viss ar to saistītais. Protams, veterinārmedicīnas speciālisti dara visu iespējamo - jau šodien tiekas Līgatnes dabas takās un skatās šos dzīvniekus, un rēķina nepieciešamās devas, un cenšas noteikt viņu svaru.»

Dara visu, lai pārvešana būtu veiksmīga.

Var piespriest naudas sodu

Gabrāne pastāstīja, ka saistībā ar lācenes Mades izmukšanu no voljēra ir ierosināta administratīvā lietvedība un maksimālais sods, ko var piespriest, ir no 50 līdz 1000 latiem. Administratīvās lietvedības gaitā ir saņemti paskaidrojumi, tiek analizēta situācija, jāskatās zvērkopju grafiki un jāveic līdzīgi darbi.

Viņa piebilda, ka Dabas aizsardzības pārvaldes kompetences robežās ir uzlikt naudassodu, taču par personu piemērotību amatiem pārvalde nevar lemt, to var pati organizācija, kas uztur zoodārzu.

Jau ziņots, ka Made pēc divu dienu bēguļošanas tika nošauta drošības apsvērumu dēļ, jo viņa nedevās rokās un nebija atvilināma atpakaļ uz voljeru. Vēlmi nokļūt brīvībā izrādījuši arī divi citi Līgatnes lāči ‒ Mikus un Puika. Patlaban ir izlemts par labu viņu pārvietošanai uz pagaidu mājvietu, līdz tiek nostiprināts nožogojums.

Līgatnes dabas takas izveidojis privāts nodibinājums «Gaujas Nacionālā parka fonds». Nesen tas aicināja cilvēkus ziedot jauna lāča voljera celšanai ‒ tāds nepieciešams lācenei Ilzītei.

Šobrīd iecerēts, ka Ilzītei būs jauns voljers, bet Mikus un Puika pēc kāda laika atgriezīsies pašreizējā Ilzītes nožogojumā.

Komentāri (108)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu