ZZS aizdevējiem atgādina par savām «sarkanajām līnijām»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji šodien tikšanās laikā ar starptautiskajiem aizdevējiem atgādinājuši par savam «sarkanajām līnijām», kuras viņi nepārkāps darbā pie nākamā gada budžeta, žurnālistiem apliecināja Ventspils mērs Aivars Lembergs un ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Aizdevēji esot informēti, ka turpmāk nevarot būt runa par pensiju vai piemaksu samazināšanu un arī zemnieku subsīdijas aiztikt nevarēšot.

Sarunas laikā ZZS izmantojusi plašus vizuālos materiālus un prezentācijas, piemēra, grafiku kurā uzskatāmi parādīts, ka 80% Latvijas pensionāru dzīvo uz iztikas robežas. Kopumā šodien esot izrunātas desmit tēmas, un Lembergs pauda pārliecību, ka sarunas ir jāturpina, lai Latvijai iegūtu labvēlīgus nosacījumus. Pēc viņa teiktā, aizdevēji neuzstājot uz konkrētiem budžeta mazināšanas pasākumiem un tas esot pašas valdības izšķiršanās jautājums.

«Mūsu filozofija bija tuva - diez vai lineāra griešana ir pareizā,» sacīja Brigmanis.

ZZS pārstāvji atkārtoti uzsvēra, ka patlaban valstī nav efektīva nekustamo īpašumu apsaimniekošana, pārāk lieli līdzekļi tiekot tērēti komandējumiem un nav atbalstāma situācija, ka, mazinot izdevumus, vienlaicīgi atsevišķās pozīcijās izdevumi tiek arī palielināti.

Savukārt Brigmanis uzsvēra, ka viņiem nav saistoši Finanšu ministrijas (FM) aprēķini par nepieciešamajiem nākamā gada konsolidācijas apjomiem. «Mums nav pieņemama FM pieeja, kad nāk ar rāmi un pasākumiem un saka, kam griezt», uzsvēra Brigmanis.

ZZS arī esot dzirdējuši runas, ka, iespējams, ar aizdevējiem tiek runāts nākamgad veidot valsts budžetu ar 2,5% deficītu no iekšzemes kopprodukta (IKP), kuru viņi neatbalstot, un uzsvēruši, ka ir jāturpina īstenot aizņēmuma programma, kurā noteiktais deficīts ir 3% no IKP.

Tāpat ZZS pozīcija ir, ka jāturpina sarunas par aizdevuma termiņa pagarinājumu, jo tik lielus līdzekļus, kā šobrīd paredzēts atdot, Latvija 2014. un 2015.gadā nodrošināt nespēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu