Valdība panāk visas nepieciešamās vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valdība šovakar ārkārtas sēdē atbalstīja jaunāko Latvijas apņemšanos, kas tiks slēgta ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Ministru kabinets šovakar pilnvarojis premjeru Valdi Dombrovski (V) un finanšu ministru Andri Vilku (V) parakstīt Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) nosūtāmo nodomu vēstuli, kā arī noslēdzamo papildu vienošanos starp Eiropas Savienību un Latviju.

Šie dokumenti gan tiks publiskoti tikai tad, kad tos būs apstiprinājuši aizdevēji - SVF valde un Eiropas Komisija, kas varētu notikt maija beigās vai jūnija sakumā.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts kancelejā, ņemot vērā Latvijas stratēģisko mērķi ekonomikas stabilitātes nodrošināšana un izaugsmes atjaunošana, kā arī plānu pievienoties eirozonai 2014.gadā, saskaņotais 2012.gada budžeta deficīta mērķis ir zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Ņemot vērā veicamos konsolidācijas pasākumus un izaugsmes atjaunošanos, Latvija varētu sasniegt arī vēl pārliecinošāku rezultātu - budžeta deficītu 2,5% apmērā no IKP.

Ar aizdevējiem ir saskaņoti 2012.gada budžeta konsolidācijas galvenie virzieni un tālākie rīcības virzieni, konsolidāciju virzot uz izdevumu samazināšanu, veicot ēnu ekonomikas apkarošanu un nekustamā īpašuma nodokļa reformu, izvērtējot iespējas efektivizēt valsts subsīdijas, nodrošinot Ministru kabineta apstiprinātās sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspējas koncepcijas ieviešanu.

Valdība arī apsolījusi turpināt realizēt sāktās strukturālās reformas izglītības un veselības aprūpes jomās, nodrošināt sociālās drošības tīkla stratēģijas 2012. un 2013.gadiem izstrādi līdz 2011.gada augustam un veikt virkni citu pasākumu.

Savukārt aizdevēji sarunās ir pauduši atbalstu Saeimā akceptētajiem 2011.gada valsts budžeta grozījumiem, kas paredz samazināt valsts budžeta deficītu līdz 3,7% no IKP pēc Latvijas metodikas jeb 4,2% no IKP pēc Eiropas Komisijas metodikas, tai skaitā veicot konsolidācijas pasākumus šim gadam kopumā par 27,9 miljoniem latu.

Jau ziņots, ka šovakar sarunās panāktas visas nepieciešamās vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Līdz ar to valdības sarunas ar pārskata misiju noslēgušās. Panākta oficiāla vienošanās, ka nākamgad budžets būs jākonsolidē vēl par 150 līdz 180 miljoniem latu.

Tāpat aizdevēji atbalstījuši, ka no iepriekš finanšu sektora stabilitātei rezervētajiem ap 600 miljoniem eiro [ap 420 miljoniem latu] valdība budžeta deficīta segšanai varēs izmantot 300 miljonus eiro [210 miljonus latu]. Šos līdzekļus gan varēs izmantot tikai pēc bankas «Citadele» pārdošanas stratēģijas iesniegšanas Eiropas Komisijā, kas tiks izdarīts maijā, uzsvēra premjers.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu