SVF vadītāja arests aptumšo ES parādsaistību krīzes pārrunas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Dominika Štrausa-Kāna apcietināšana saistībā ar apsūdzībām seksuālā uzmācībā un izvarošanas mēģinājumā aptumšojusi Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu finanšu ministru sanāksmi, kurā paredzēts apspriest iespējas eirozonas parādsaistību krīzes mazināšanai un jauna aizdevuma piešķiršanai Grieķijai.

Štrausam-Kānam, kas spēlējis nozīmīgu lomu centienos novērst Eiropas parādsaistību krīzi, bija paredzēts ierasties šajā sanāksmē, kas sāksies plkst.13 (plkst.16 pēc Latvijas laika).

Viņu aizstās izpilddirektora pirmais vietnieks Džons Lipskis, un šī situācija jau izraisījusi eiro kursa kritumu fondu tirgū.

«Vismaz pāris dienas tirgus, visticamāk, domās par vadības paralīzi SVF,» norādīja Šveices bankas analītiķi. «Visvairāk zaudēs eiro, ņemot vērā to, ka SVF tagad ir aktīvs vai kļūst aktīvs trīs eirozonas valstīs.«

Taču analītiķi skaidro, ka šis skandāls varētu atjaunot nesaskaņas 187 SVF dalībvalstīs par to, ka lielākā Štrausa-Kāna uzmanība tiek veltīta eirozonas krīzei.

ASV, Kanāda un citas lielās ekonomikas nesen apšaubījušas iztērēto enerģiju Eiropas problēmām laikā, kad arī citām valstīm nepieciešama uzmanība.

Tomēr Grieķijas finansiālās nedienas joprojām saglabājušās par visnopietnāko jautājumu, kuru Briselē nepieciešams apspriest ministriem.

Pēdējo dienu laikā aizvien vairāk izskanējušas spekulācijas, ka Grieķijai nākamo divu gadu laikā būs nepieciešami papildu 60 miljardi eiro (42,2 miljardi latu), jo valsts nebūs spējīga nākamgad atgriezties komerciālos naudas tirgos kā paredzēts, lai refinansētu savas parādsaistības.

Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible svētdien sacīja, ka Grieķijai varētu tikt garantēts ES un SVF piešķirtā aizdevuma atmaksas termiņa pagarinājums, taču tikai gadījumā, ja privātie kreditori arī piekristu nogaidīt ilgāk cerībā atgūt visu savu naudu.

Jaunākas aplēses liecina, ka Grieķijas parādsaistības veido 330 miljardus eiro (231,9 miljardus latu).

Tikmēr ES partneri nepacietīgi gaida SVF vadītā Grieķijas finanšu audita rezultātus, kas tiks publiskoti jūnija sākumā, pirms lemt, kādi jauni pasākumi nepieciešami.

Savukārt Eiropas Komisija (EK) pirmdien paziņoja, ka Štrausam-Kānam izvirzītās apsūdzības nekādi neietekmēs ES un SVF sniegto palīdzību grūtībās nonākušajām eirozonas valstīm.

«Šai situācijai nevajadzētu nekādi ietekmēt programmas, kas nodrošina palīdzību Grieķijai, Īrijai un Portugālei,» pavēstīja ES ekonomikas un monetāro lietu komisāra Olli Rēna preses pārstāvis Amadejs Altafajs Tardio.

Jau ziņots, ka Štrausam-Kānam svētdien izvirzītas apsūdzības, ka viņš veicis seksuāla rakstura uzbrukumu un mēģinājis izvarot 32 gadus vecu Manhetenas viesnīcas «Sofitel» istabeni.

Štrausam-Kānam pirmdien jāierodas tiesā, lai atbildētu uz apsūdzībām. Tad tiesnesis izlems, vai SVF vadītājs atbrīvojams pret drošības naudu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu