Hermanis: tautai netīšām paveicās, ka Zatleram pēkšņi bija izdevīgi kļūt par taisnības cīnītāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tautai netīšām paveicās, ka prezidentam Valdim Zatleram dotajā situācijā pēkšņi bija izdevīgi kļūt par taisnības cīnītāju, šādi Zatlera lēmumu rosināt referendumu par Saeimas atlaišanu aģentūrai LETA vērtēja Jaunā Rīgas teātra režisors Alvis Hermanis.

«Runāt patiesību katru dienu vai runāt patiesību tad, kad aiz tā ir aprēķins, - to tomēr es kā režisors māku atšķirt. Aktieri uz skatuves mēdz būt nepatiesi, bet dzīvē to sauc par liekulību,» teica Hermanis.

Hermaņa Valsts prezidenta amata kandidāte būtu politoloģe Vita Matīsa, jo režisors nevar iztēloties viņu, pusdienojot ar oligarhiem. Šī paša iemesla dēļ viņš nebalsotu arī par «Vienotību» nākamajās vēlēšanās. «Nepatīk daiļslidotāji politikā. Dotu iespēju «Visu Latvijai!»,» aģentūrai LETA teica Hermanis.

Režisors uzskata, ka pašlaik vajadzētu sākt ar vienu problēmu - balsošanas iespēju internetā. «Pagājušās vēlēšanās nepiedalījos, jo ilgāk biju ārzemēs, pilsētā, kur nav Latvijas vēstniecības. Arī savu pasi sūtīt man nebija iespējams. Kāpēc Igaunijā var balsot internetā un Latvijā nevar? Tāpēc, ka politiķiem šeit nav izdevīgi dot iespēju piedalīties desmitiem, ja ne simtiem tūkstošu ārzemēs strādājošo pilsoņu, jo viņu intelekta līmenis, neatkarīgais gars un patstāvība tos pasargā no vietējiem populistiem un manipulatoriem,» uzskata Hermanis.

Kā ziņots, Valsts prezidents Zatlers 28.maijā ierosināja Saeimas atlaišanu, pamatojoties uz Satversmes 48.pantu. Tagad Centrālajai vēlēšanu komisijai jārīko referendums, kurā tautai būs jālemj, vai tā atbalsta Saeimas atlaišanu. Ja Latvijas pilsoņi nobalsos par parlamenta atlaišanu, tiks rīkotas jaunas Saeimas vēlēšanas.

Savā runā Zatlers akcentēja, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā, «ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu». Saeima savā balsojumā izrādīja necieņu pret tiesu varu, uzsvēra Zatlers, un tā nav pirmā reize - 9.Saeima neapstiprināja amatā ģenerālprokuroru, kuru virzīja tiesu varas augstākā amatpersona.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu