NATO iznīcinātāji Ādažu lidlaukā nosēdina trīs neatpazītas lidmašīnas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Latvijas gaisa telpā šodien ielidojušas četras aizsardzības dienestu neatpazītas «ultralight» klases jeb mazizmēra pasažieru lidmašīnas, no kurām trīs ir veikušas nosēšanos Ādažu lidlaukā, bet viena joprojām atrodas gaisā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

[Papildināts viss teksts!]

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Normunds Stafeckis, Nacionālo bruņoto spēku militārajos radaros fiksēts, ka Latvijas gaisa telpā ir ielidojis neatpazīts, iespējams, mazizmēra lidaparāts. Tā kā radio sakarus ar lidmašīnām nodibināt neizdevās, aktivizēta viena no Lietuvā, Šauļos, izvietotās NATO gaisa patruļas lidmašīnām «Mirage-2000», kura veica kaujas uzdevumu Latvijas gaisa telpā, mēģinot noskaidrot, kas ir ielidojušais nenoskaidrotas izcelsmes objekts.

Stafeckis informēja, ka šobrīd Ādažu lidlaukā nosēdinātas trīs lidmašīnas - «Stings», «Remoss G3» un «Pioneer 3000» -, bet viena atradās gaisā. Lietuvas iznīcinātājam ar to neizdevās nodibināt sakarus, taču vizuāli tika konstatēts, ka tas nav militārs un nevar radīt draudus, līdz ar to iznīcinātājs atgriezās atpakaļ bāzē, bet lidaparāts varēja turpināt savu ceļu.

Ādažu lidlauka administrators Raimonds Švarcs apstiprināja, ka patlaban Ādažu lidlaukā nosēdušās trīs vieglās lidmašīnas no Vācijas, kuras Latvijas gaisa telpā ielidojušas bez saskaņota lidojuma plāna. «Visā civilizētajā Eiropā ir normāli, ka nekontrolētajā civilajā gaisa telpā vieglās lidmašīnas var lidot bez atļaujas, arī Lietuvā un Polijā, jo esam Šengenas zonā. Latvijā joprojām ir vajadzīgas šādas atļaujas, un tas ir akmens mūsu lauciņā,» sacīja Švarcs.

Visi lidaparāti iepriekšējā dienā sazinājušies ar Ādažu lidlauka darbiniekiem un saskaņojuši nosēšanos. «Ar dokumentāciju viņiem viss ir kārtībā, cilvēki vienkārši nav zinājuši, ka Latvijas gaisa telpā jāsaņem atļaujas. Viņi ir neizpratnē, jo Eiropā ir pieraduši brīvi lidot,» norādīja Švarcs.

Visas četras vieglās lidmašīnas ir no Vācijas un pa ceļam veikušas nosēšanos arī Polijā. Latvijas gaisa telpā tās ielidojušas bez saskaņota lidojuma plāna un nav atsaukušās uz mēģinājumiem ar tām sazināties, tāpēc Nacionālie Bruņotie spēki aktivizējuši NATO iznīcinātājus.

Piloti stāstījuši, ka Latvijas gaisa telpā ar viņiem neviens nav mēģinājis sazināties. Švarcs teica, ka runa noteikti nav par ļaunprātīgu pārkāpumu, jo speciālas lidošanas atļaujas Šengenas valstu gaisa telpā nepieciešamas tikai Latvijā un Igaunijā, un šie lidotāji par to nav zinājuši.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) norādīja, ka arī Šengenas zonā ir jābūt pieteikumam Latvijas gaisa telpas šķērsošanai, citādi tas ir nopietns pārkāpums un par to pienākas sods.

Valsts policijas preses pārstāvis Andis Rinkevics aģentūrai LETA apliecināja, ka Ādažu lidlaukā, kurp devusies policijas operatīvā grupa, nosēdušās trīs ultra vieglās lidmašīnas, kas no Vācijas caur Poliju lidojušas uz Rīgu. Pēc nosēšanās lidaparātos esošie cilvēki tos atstājuši, tos sagaidījis kāds vietējais un viņi devušies projām.

Rinkevics nezināja teikt, vai operatīvā grupa turpinās darbu uz vietas, jo šobrīd izskatās, ka problēma bijusi tajā, ka trūcis saskaņota lidojumu plāna. Viņš neizslēdza iespēju, ka tiks mēģināts noskaidrot atlidojušās personas.

NATO militārā operācija ir pārtraukta, bet par pilotu turpmāko likteni lems Valsts policijas un Civilās aviācijas aģentūras speciālisti, norādīja Stafeckis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu