NATO pēc kara varētu turpināt Lībijas gaisa telpas uzraudzību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

NATO trešdien izskatīja alternatīvas, kāda varētu būt alianses loma pēc Lībijas kara beigām, arī iespēju, ka tā varētu turpināt patrulēt Lībijas gaisa telpu, lai nodrošinātu ieroču embargo.

Kaut arī NATO kara lidmašīnas turpina uzlidojumus līdzšinējā līdera Muamara Kadafi lojālistu pozīcijām, alianses vēstnieki Briselē izskatījuši pēckara scenārijus.

Jebkāda loma, ko NATO varētu uzņemties Lībijā pēc karadarbības beigām, būs atkarīga no ANO prasībām, uzsvēra amatpersonas, norādot, ka alianse gribētu, lai situācijas vadību pēc konflikta beigām uzņemas ANO.

NATO arī uzstāj, ka pēc kara nesūtīs uz Lībiju sauszemes karaspēku, lai tur uzturētu mieru. Tā ir alianses dalībvalstu «noteikta pozīcija», apliecināja NATO amatpersona.

«Es uzskatu, ka primārā interešu joma ir zināms loģistikas atbalsts ANO misijai,» sacīja amatpersona, norādot, ka palīdzība ietvertu jūras un gaisa transporta sakarus.

Kaut arī Lībijas nemiernieki ieņēmuši galvaspilsētu Tripoli, Kadafi lojālisti dažviet atsakās nolikt ieročus. NATO dalībvalstis vienojušās, ka bombardēšanas kampaņa jāturpina, līdz Kadafi spēki pārtrauc uzbrukumus lībiešiem, sacīja amatpersona.

NATO Lībijas operācija tiek īstenota otrā 90 dienu mandāta ietvaros, kas beigsies 27.septembrī.

Alianses vēstnieki trešdien nolēma atlikt jautājumu par operāciju termiņa pagarināšanu uz vēl 90 dienām, jo «vēl esot laiks», lai izlemtu, vienlaikus izpētot nākamos soļus, sacīja amatpersona.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu