Eksperimenti atklāj, ka «Jak-42» avārijā vainojams viens no pilotiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Ria Novosti

Eksperimentos, kurus veica piloti-izmēģinātāji ar «Jak-42», analogu tam, kāds septembra sākumā avarēja pie Jaroslavļas, noskaidrots, ka traģiskajā negadījumā vainojams viens no pilotiem, trešdien vēstī Krievijas mediji.

Eksperimenta veicēji atklāj: avāriju izraisīja lidmašīnas vadošais pilots, kurš pacelšanās laikā nezināmu iemeslu dēļ spiedis uz bremžu pedāļiem.

Tādejādi tiek pilnībā noliegtas versijas, ka nelaimē vainojamas tehniskas kļūmes vai degvielas kvalitāte.

BNS, atsaucoties uz izdevumu «Kommersant», ziņo, ka pēc pieciem eksperimentāliem lidojumiem institūta speciālisti veica vēl vienu, kurā atšķirībā no iepriekšējiem lidmašīnas stūrei bija pievienots dinamometrs, lai izmērītu pilota roku spēku.

Avarējušās lidmašīnas «melno kastu» dati liecina, ka lidmašīnas braucienā pa skrejceļu pirms pacelšanās tās augstuma stūre vispirms novirzījusies līdz 10 grādiem, bet pēc tam - līdz 13 grādiem.

Kad eksperimenta veicēji mēģināja radīt šo novirzi, nespiežot ar kājām uz bremžu pedāļiem, viņiem nācās ar rokām izdarīt 64 kilogramu spiedienu uz stūri, un viņi spēja radīt šo 13 grādu novirzi tikai uz dažām sekundēm. Pēc tam augstuma stūre novirzījās līdz normālajiem pieciem grādiem un lidmašīna bez problēmām pacēlās gaisā.

Veikto eksperimentālo lidojumu rezultāti būs pamatā lidmašīnas avārijas cēloņu izmeklēšanas komisijas ziņojumam, kura sagatavošana jau ir uzsākta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu