ES: Kadafi nāve iezīmē despotisma laikmeta beigas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Gāztā Lībijas līdera Muamara Kadafi nāve «iezīmē despotisma laikmeta beigas», ceturtdien apliecināja Eiropas Savienības prezidents Hermans van Rompejs.

No Sirtas nākusī vēsts par Kadafi nāvi nozīmē arī, ka beigušās «represijas, no kurām Lībijas tauta cietusi tik ilgi,» Rompejs apliecināja kopīgi ar Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu izplatītajā paziņojumā.

Lībijas jaunās varas institūcijai - Nacionālajai pārejas padomei - tagad «jāīsteno plašos sabiedrības slāņos balstīts samierināšanās process, kas sasniegtu visus lībiešus un valstī nodrošinātu demokrātisku, miermīlīgu un caurspīdīgu pāreju», norādīja Rompejs un Barrozu.

Eiropas Parlamenta prezidents Ježijs Buzeks sestdien uzsāks vizīti Lībijā.

«Esmu gandarīts, ka varēšu apmeklēt valsti, kas pilnībā atbrīvota no diktatora, kurš vairāk nekā 40 gadu garumā to pārvaldīja ar dzelzs dūres palīdzību. Tagad Lībija patiešām var pāršķirt jaunu lappusi,» sacīja Buzeks.

Lībijas nemierniekiem izdevies notvert gāzto diktatoru Muamaru Kadafi, taču viņš no gūtajiem ievainojumiem miris, ceturtdien apstiprināja Nacionālās pārejas padomes (NPP) preses pārstāvis Abdelhafizs Goga.

«Mēs paziņojam pasaulei, ka Kadafi ir kritis no revolūcijas rokām,» sacīja Goga. «Šis ir vēsturisks brīdis. Šīs ir tirānijas beigas, un Kadafi diktatūra ir atradusi savu likteni.«

Savukārt viena no NPP augstākajām militārpersonām Halifa Haftars apstiprināja, ka Lībijas jaunās varas spēki ceturtdien pilnībā ieņēmuši Kadafi lojālistu pēdējo bastionu - Sirtu.

«Sirta ir atbrīvota, un līdz ar Kadafi nāves apstiprināšanu» Lībija ir pilnībā atbrīvota, sacīja Haftars. «Tie, kuri cīnījās ar Kadafi, ir vai nu nogalināti, vai sagūstīti.«

Kā iepriekš pavēstīja NPP spēku lauka komandieris, gāztais diktators smagi ievainots un vēlāk miris lojālistu pēdējā bastionā Sirtā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu