«Berliner Zeitung»: neonacisti pie valdīšanas Rīgā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

«Neonacisti pie valdīšanas Rīgā» – šādu virsrakstu Vācijas laikraksts «Berliner Zeitung» licis materiālam par Latvijas valdības veidošanu, raksta «Latvijas Avīze».

«Latvijas konservatīvais premjers Valdis Dombrovskis (V) nostiprina aliansi ar labējiem un labēji ekstrēmiem spēkiem,» ievadā raksta žurnālists Johanness Gamilšegs, piebilstot, ka koalīcija ir nestabila. «Septiņas nedēļas pēc vēlēšanām Latvija ieguvusi labējo valdību ar nacionālradikālu piesitienu. Konservatīvā Dombrovska «Vienotība» valda kopā ar bijušā prezidenta Valda Zatlera reformu partiju un radikāli ekstrēmo Nacionālo apvienību «Visu Latvijai». Pēdējie noraida jebkādas sadarbības iespējas ar krievu izcelsmes latviešiem (Latvijas iedzīvotājiem), kurus viņi [NA] raksturo kā kolonistus un okupantus.»

Rakstā uzsvērts, ka Latvijas vēlēšanu uzvarējusī partija «Saskaņas centrs» atkal kārtējo reizi atradīsies opozīcijā.

Līdzās rakstam ir pievienota «sulīgi» pasniegta uzziņa, kurā vēstīts, ka «Visu Latvijai» ir labēji ekstrēma partija.

«Nacionālās apvienības partijas biedri nelabprāt ļauj sevi saukt par neonacistiem. Tomēr ar attieksmi viņi parāda sevi – partijas uniformai piederas rūnu rokasapsēji un aktīvisti piedalās kā līdzorganizatori ikgadējos SS veterānu svētkos.»

Tiek arī uzsvērts, ka partija ar «nacionālistisku propagandu» ieguvusi 14% balsu. «Viņu mērķis – padzīt krievvalodīgos Latvijas iedzīvotājus,» teikts uzziņā.

Latvijas vēstnieks Vācijā Ilgvars Kļava laikraksta redaktoriem nosūtījis vēstuli.

«Jau virsraksts «Neonacisti valda Rīgā» ir tendenciozs un maldinošs. Būtu interesanti zināt, pēc kādas klasifikācijas raksta autors iedala Latvijas un varbūt arī citu Eiropas valstu politiskās partijas neonacistiskās un pārējās?» Viņš arī atspēko apgalvojumus, ka «VL» mērķis ir vajāt krievus, un uzsver, ka «it kā eksistējošā partijas uniforma ar rokas apsēju ir visnevaldāmākās fantāzijas augļi».

Vācijas laikraksta redaktoriem viņš arī izskaidro Latvijas karavīru piespiedu mobilizāciju nacistiskās Vācijas armijā, padomju okupācijas un Molotova–Ribentropa pakta nozīmi Latvijas vēstures gaitā.

Vēstnieks izsaka cerību, ka nākotnē «Berliner Zeitung» ieraudzīs labākas kvalitātes un informatīvākus rakstus par Latviju.

Vācu laikraksta žurnālists «Latvijas Avīzei» taisnojas, ka šādu virsrakstu izvēlējusies redakcija, bet viņš pret to asi iebildis. Tomēr pamattekstā paustos uzskatus viņš uzskata par pareiziem.

«NA definētās pozīcijas par padomju okupāciju, krieviski runājošās iedzīvotāju daļas lomu, «Waffen SS», homoseksualitāti un ebreju ietekmi, skatoties pēc Eiropas demokrātiju līmeņa, ir neapšaubāmi ekstrēmistiskas. Es to savā tekstā nosaucu par ekstrēmi nacionālu un labēji ekstrēmistisku un pie tā palieku,» uzsvēra žurnālists, piebilstot, ka «VL» saukšanu par neonacistiem viņš uzskata par pilnīgi nepieņemamu.

Berlīnes Brandenburgas sabiedriskā radio mediju kritikas žurnālists Verners Lange uzsver, ka «Berliner Zeitung» un «Frankfurter Rundschau» ir nopietni un respektabli laikraksti.

Lange uzsver: ja šādi nopietni laikraksti pieļāvuši kļūdas, viņi tās noteikti ātri izlabos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu