Aizdevēji grib lielāku konsolidāciju; Vilks mierina tautu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valdības un starptautisko aizdevēju sarunās, kas ilga līdz plkst.1 naktī, vienošanās par konsolidācijas apjomu panākta nav. Kā šorīt LNT raidījumā «900 sekundes» atzina finanšu ministrs Andris Vilks (V), aizdevēji grib lielāku konsolidāciju. Cik tieši aizdevēji piedāvā griezt - Vilks gan nevarēja nosaukt.

Viņš gan atzina, ka tie nav vairāki desmiti miljoni latu, drīzāk padsmiti miljoni.

Finanšu ministrs pauda pārliecību, ka tas konsolidācijas apjoms, ko valdība piedāvāja aizdevējiem [122 miljoni latu], ir ļoti liels, taču šīs sarunas ir aizdevēju pēdējā iespēja izprast, vai Latvija turpmāk pareizi virzīsies uz priekšu.

«Būdams politikā, es vienalga esmu eksperts, redzu skaitļus. Nākamgad būsim pat zem diviem procentiem [budžeta deficīts no iekšzemes kopprodukta],» sacīja Vilks.

Viņš atklāja, ka aizdevēji uzskata - «palielinot konsolidāciju apjomu būsim tuvāk 2,5% deficītam, bet es uzskatu, ka tuvāk diviem [procentiem].»

Vilks pastāstīja, ka sarunās valdība bija kategoriski pret sociālās jomas līdzekļu samazināšanu. Galvenā aizdevēju pozīcija ir nodrošināties pret jebkāda veida problēmām nākamgad. «Sabiedrībai un tautai nav jāmaksā tāda summa par iespējamiem potenciāliem nemieriem un ārkārtas vēlēšanām,» sacīja Vilks.

Viņš norādīja - var jau darīt jebko - celt nodokļus, panākt budžeta pārpalikumu, bet nevar iet rekordtempā un nevajag vienā gadā paveikt divu gadu darbu.

«Viss būs pozitīvi! Es gribu sabiedrībai, tautai teikt – nav jāsatraucas. Ir protams, sāpīgi lēmumi, bet ne tādi, kas ietekmēs izaugsmi,» sacīja ministrs.

Viņš pauda pārliecību, ka drīzumā Latviju sagaida strauji kredītreitinga palielinājumi. «Es zinu, kā tās lietas notiek,» sacīja Vilks.

Vilks vēlreiz apliecināja - nodokļi netiks celti, pensijas netiks samazinātas, un pauda pārliecību - pirmdien valdība un starptautiskie aizdevēji būs panākuši vienošanos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu