Teorija par rokzvaigžņu pāragras nāves risku 27 gadu vecumā nav patiesa

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Rokzvaigžņu pāragras nāves risku palielina slava un popularitāte, taču uzskats, ka vislielākie draudi ir 27 gadu vecumā, nav patiess, liecina Austrālijā veikta pētījuma rezultāti.

Teorija par «nāvējošo divdesmitseptiņgadnieku klubu» no jauna tika uzjundīta šogad, kad Eimija Vainhausa pievienojās mūziķu sarakstam, kurā ietilpst Džims Morisons, Kurts Kobeins un Braiens Džounss un kas sava rokenrola dzīves veida iespaidā aizgāja no šīs pasaules 27 gadu vecumā.
Taču Austrālijas Kvīnslendas Tehnoloģiju universitātes veselības statistikas zinātnes speciālisti pārbaudījuši šo teoriju, secinot, ka tā nav pareiza.

Zinātnieku komanda izveidoja datubāzi par 1046 visdažādāko žanru mūziķiem - solomāksliniekiem un grupu dalībniekiem, kuriem no 1956. līdz 2007.gadam kāds albums iekarojis britu mūzikas topa virsotni.

Pirmais populārākais albums bija Frenka Sinatras «Songs for Swinging Lovers!», kas britu mūzikas topu iekaroja 1956.gada 28.jūlijā, bet pēdējais datubāzē iekļautais bija Leonas Lūisas albums «Spirit», kas virsotnē nonāca 2007.gada 18.novembrī.

Pētījumā apskatītajā laika periodā nomira 71 mūziķis, kas veido 7% no datubāzē iekļautajiem mūziķiem.

Taču 27 gadu vecumā mirstības līmenis nebija paaugstināts. Tomēr pētījuma veicējiem nācās secināt, ka mūziķiem vecumā no 20 līdz 40 gadiem ir trīs reizes lielāks priekšlaicīgas nāves risks nekā vidusmēra britu populācijā.

Vērtējot pēc laika posmiem, vislielākā rokmūziķu mirstība novērota septiņdesmitajos gados un astoņdesmito gadu sākumā. Pēc tam nāves gadījumu skaits starp populārākajiem mūziķiem strauji samazinājās un astoņdesmito gadu beigās rokmūzikas pasaule pat nezaudēja nevienu talantu.
Tā iemesls nav īsti skaidrs, taču mirstības samazināšanos varētu skaidrot ar narkotiku atkarības terapiju attīstību, kas paglāba daudzus mūziķus.

Pētījuma autori gan norāda, ka viņu noteiktie atlases kritēriji izslēguši no apskatītajiem mūziķiem vairākus pāragri mirušos mūziķus.

Trim slavenākajiem 27 gadu vecumā mirušajiem mūziķiem - Džimijam Hendriksam, Dženisai Džoplinai un Džimam Morisonam - neviens albums nav nonācis Lielbritānijas pirktāko albumu virsotnē un līdz ar to viņi pētījumā nav apskatīti.

Savukārt starp topa iekarotājiem ir arī vardulēns Kermits no «Mapetšova», kas, cik zināms, nekad nav niekojies ar narkotikām un ieročiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu