«Ryanair» negatavojas informēt pasažierus par drošības maksas iekasēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

Īrijas zemo cenu kompānija «Ryanair» pēc drošības maksas ieviešanas lidostā «Rīga» ne tikai negatavojas to iekļaut biļetes cenā, bet par to nav gatava arī informēt savus pasažierus, kuriem, izlidojot no Rīgas, atsevišķi būs jāmaksā noteiktā nodeva septiņu eiro jeb 4,92 latu apmērā.

Kā šodien preses konferencē norādīja starptautiskās lidostas «Rīga» valdes loceklis Aldis Mūrnieks, šo situāciju uzskatīt par konfliktu nevarot, taču esot skaidrs, ka «Ryanair» saviem pasažieriem piedāvās degradētu pakalpojumu. Tā kā «Ryanair» drošības maksu negatavojas iekasēt, tas jādara lidostai «Rīga», kas sākotnēji paredzējusi trīs vietas, kur būs iespējams samaksāt drošības maksu un saņemt kuponu, kas būs jāuzrāda, iekāpjot lidmašīnā. Nākotnē plānots ieviest papildu risinājumus, tostarp iespēju nodevu samaksāt arī internetā.

Lidosta «Ryanair» pasažierus aicina ierasties 2,5 stundas pirms lidojuma, lai varētu nokārtot šo procedūru. Informāciju par drošības maksas iekasēšanu «Ryanair» pasažieriem lidosta informēs ar speciāliem informatīvajiem materiāliem.

Mūrnieks atzina, ka «Ryanair», visticamāk, rīkojas pēc principa, ka arī slikta reklāma ir reklāma, jo šī kompānija jau iepriekš bijusi «atraktīva, apvīta ažiotāžām». Vienlaikus lidostas pārstāvis atzina, ka ir lidostas, kur «Ryanair» drošības maksu ir iekļāvis biļetes cenā.

Lidosta gan mierina, ka astoņi no desmit pasažieriem nejutīs jauno drošības nodevas iekasēšanas kārtību, jo pārējās lidsabiedrības to ir iekļāvušas jau biļetes cenā.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju informācijas un komunikācijas daļas vadītāja Sanita Gertmane skaidroja, ka «Ryanair» ar šo soli pārkāpj Eiropas Savienības (ES) regulu, kas paredz, ka aviopārvadātājiem ir jānorāda biļetes gala cena ar visiem noteiktajiem maksājumiem un nodokļiem. PTAC izskata iespēju vērsties Īrijas kompetentā iestādē, tādējādi liekot kompānijai norādīt biļetes cenu, drošības maksu iekļaujot kopējā biļetes cenā.

Getmane arī prognozēja, ka, ņemot vērā jauno kārtību «Ryanair» pasažieriem drošības maksu veikt atsevišķi, būs krietni vairāk klientu sūdzību.

Viņa norādīja, ka klients ir situācijas un informācijas vakuuma ķīlnieks, jo «Ryanair» ir atteicies sniegt tiem informāciju par maksājuma veikšanu. Jau iepriekš PTAC ir vērsies par citiem «Ryanair» pārkāpumiem Īrijas kompetentā iestādē, taču atbilde nav saņemta. «Ir lielas problēmas, lai tiktu galā ar «Ryanair» un tā pildītu ES noteiktās saistības,» uzsvēra Gertmane.

Kā ziņots, šodien starptautiskā lidosta «Rīga» organizēja preses konferenci, kurā informēja par jauno kārtību, kādā no 2012.gada 1.janvāra tiks iekasēta nodeva par lidostā īstenotajiem drošības pasākumiem, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja lidostā.

Līdz šim drošības nodeva tika finansēta no valsts budžeta līdzekļiem, proti, par visu Latvijas nodokļu maksātāju naudu, tostarp arī to, kas nelido. Tā kā valdība lēma ar nākamo gadu nefinansēt drošības funkciju lidostā, tika izstrādāta jauna kārtība, kas paredz, ka turpmāk nodeva tiks iekasēta no izlidojošajiem aviopasažieriem.

«Ryanair» ir vienīgā aviokompānija, kura nepiekrita drošības nodevu iekļaut biļetes cenā, tāpēc lidosta «Rīga» aviosabiedrības vietā veiks nodevas iekasēšanu. Pārējo aviosabiedrību pasažieriem jaunā kārtība nesagādās neērtības, jo drošības maksa tiks iekļauta biļetes cenā.

Jau iepriekš ziņots, ka drošības nodeva ietver pasažieru drošības pārbaudi, pasažieru reģistrētās un rokas bagāžas pārbaudi, lidostas drošības un krīzes vadības, tajā skaitā glābšanas, nodrošināšanu, kā arī Civilās aviācijas aģentūras gaisa kuģu lidojumu drošuma un civilās aviācijas drošības uzraudzības nodrošināšanas pasākumus.

Ja pasažieris drošības maksu veic ar aviosabiedrības starpniecību, tad nodevas apmērs ir 6,5 eiro jeb 4,57 lati. Ja lidosta veic drošības maksas iekasēšanu, tad nodevas apmērs ir septiņi eiro jeb 4,92 lati. Šis nodevas apmērs attiecas tikai un vienīgi uz «Ryanair» pasažieriem.

Nodeva būs jāmaksā tikai tiem pasažieriem, kas izlido no starptautiskās lidostas «Rīga». No drošības maksas ir atbrīvoti tranzīta un transfēra pasažieri, kā arī tie pasažieri, kuri nav sasnieguši divu gadu vecumu. Drošības maksa nav jāmaksā arī tiem pasažieriem, kuri aviobiļeti iegādājas līdz 2011.gada 31.decembrim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu