Krīzes sauciens klimata jomā rod dzirdīgas ausis (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Klimatisko izmaiņu pētniecības grupas izplatītais paziņojums, ka globālajā sasilšanā vainojama cilvēka rīcība, un daudzviet pasaulē novērojamās dabas kataklizmas likušas saausīties starptautiskajai sabiedrībai.

46 valstis nākušas klajā ar aicinājumu ANO pakļautībā izveidot klimatisko izmaiņu uzraudzības institūciju. Savukārt Ķīna, kas ir viena no pasaules lielākajām industriālajām piesārņotājām, drīzumā plāno iepazīstināt ar savu vides aizsardzības plānu.

Nedēļas nogalē 45 valstis atsaukušās uz Francijas prezidenta Žaka Širaka aicinājumu izveidot jaunu augstākā līmeņa vides uzraudzības un aizsardzības institūciju, kuras mērķis būs "novērtēt ekoloģiskos postījumus" un "atbalstīt vides aizsardzības lēmumu ieviešanu", kā arī sodīt tos, kuri nepakļausies noteikumiem. Ideja par Vides organizācijas izveidi ANO paspārnē, kuru sestdien Parīzē notikušajā konferencē atbalstīja Eiropas valstis, tiks izskatīta pavasarī Marokā plānota samita laikā. Starptautiskais klimatisko izmaiņu panelis un daudzu pasaules valstu līderi atzīst, ka tagad, kad zinātne pierādījusi klimatisko izmaiņu saistību ar cilvēku darbību, rīcības plāna izstrāde un izpilde ir nākamais solis, ko vajadzētu spert starptautiskajai sabiedrībai, lai mazinātu vides piesārņojumu izraisošos faktorus.

Jāatgādina, ka daudzas valstis līdz šim nav spējušas izpildīt 1997. gadā izstrādātajā Kioto protokolā noteiktos mērķus saistībā ar siltumnīcas efektu izraisošo gāzu ierobežošanu. ASV, kuras rada aptuveni ceturto daļu pasaules izmešu, līdz šim atteikušās ratificēt Kioto protokolu. Reaģējot uz Starptautiskā klimatisko izmaiņu paneļa piektdien izplatīto brīdinājumu par cilvēku rīcības postošo ietekmi uz klimatu pasaulē, ASV prezidenta Džordža Buša administrācija atkārtoti uzsvēra, ka nepakļausies vides aizsardzības piespiedu pasākumiem.

Tikmēr ar pārsteidzošu paziņojumu klajā nācis kāds Ķīnas universitātes zinātnieks, kurš informēja, ka arī Ķīna –viena no lielākajām industriālajām piesārņotājām pasaulē – jau drīzumā varētu piedāvāt savu programmu klimatisko izmaiņu izraisošo faktoru ierobežošanai. Ķīnas Tautas universitātes klimata jautājumu eksperts Zū Dži aģentūrai Reuters paziņoja, ka nacionālā programma, iespējams, izvirzīs plašus mērķus siltumnīcas efektu izraisošo gāzu samazināšanai, kā arī piedāvās rīcības plānu mainīgo klimatisko izmaiņu apstākļos. Nacionālais plāns, visticamāk, tiks publiskots šogad, pēc divu gadu ilga sagatavošanas darba valsts birokrātijas kuluāros, vēsta Reuters. Patlaban šis plāns, kura izstrādē piedalījušās vairāk nekā desmit institūcijas, gaida apstiprinājumu Ķīnas valdībā, un pēc tam tas tiks virzīts apstiprināšanai Komunistu partijas kongresā.

Eksperti uzsver, ka Ķīnas iesaistīšanās cīņā pret globālo sasilšanu demonstrē lielvalsts nonākšanu pie atziņas, ka industriālais piesārņojums, ko rada fabrikas, spēkstacijas un autotransports, veicina vidējās temperatūras palielināšanos pasaulē un postoši ietekmē klimatu. "Tas viss demonstrē, ka Ķīnas valdība sāk pievērst arvien vairāk uzmanības šim jautājumam," paziņoja Zū Dži. "Kad tiks apstiprināts, tas būs pirmais Ķīnas oficiālais, vispusīgais dokuments, kas pievēršas klimatiskajām izmaiņām," piebilda vides eksperts.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu