No valsts prasa 191 900 latu par nepareizi noteiktu diagnozi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Augstākā tiesa (AT) 22.maijā paredzējusi pasludināt spriedumu prasībā piedzīt 191 957 latu morālo kaitējumu, zaudējumus un atlīdzību par sakropļojumu no Veselības ministrijas (VM) un VA «Latvijas Infektoloģijas centrs» (LIC) saistībā ar kļūdaini noteiktu diagnozi un tai sekojošu neatbilstošu ārstēšanu.

Ar prasību tiesā pirms vairākiem gadiem vērsies Ivars Vojevodskis, norādot, ka nepiekrīt LIC 1998.gada augusta izrakstā no slimības vēstures uzrādītajai diagnozei, kas, viņa skatījumā, noteikta nepareizi un tādēļ veikta arī neatbilstoša ārstēšana, aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Vojevodska pārstāvis tiesā advokāts Jānis Mucenieks aģentūrai LETA pastāstīja, ka viņa klients nepiekrīt uzrādītajai diagnozei «neskaidras etioloģijas limfadenopātija». Vojevodskis esot saslimis ar akūtu toksoplazmozi, ko pierādot imūnfermentatīvā pozitīvā seroloģiskā analīze, limfodenopātija un encefalopātija, norādes specializētajā medicīniskajā literatūrā, kā arī fakts, ka Vojevodskis nav saņēmis nepieciešamo specifisko ārstēšanu.

Prasītājs pašmācības ceļā izstudējis vairāk nekā 1000 grāmatu latviešu, krievu un angļu valodās par savu slimību, taču LIC pārstāvji viņa apjomīgās zināšanas un viedokli par nepieciešamo ārstēšanos esot ignorējuši.

Vojevodskis devies ārstēties uz Sanktpēterburgas Kara medicīnas akadēmijas parazitoloģijas slimību katedras Toksoplazmozes centru. Šajā ārstniecības iestādē viņam uzstādīta diagnoze «hroniskas toksoplazmozes manifestā forma» un nozīmēta adekvāta specifiska ārstēšanās. Rezultātā Vojevodskim noņemta slimības akūtā fāze un bijusi veselības uzlabošanās.

Tomēr naudas līdzekļu trūkuma dēļ prasītājs nav varējis iziet ārstēšanās kursa otru daļu, kas izraisījis veselības stāvokļa krasu pasliktināšanos, pastāstīja Mucenieks.

Aizņemoties naudu no paziņām, prasītājs devies uz Londonu, kur ārstējies UCL slimnīcā un Tropisko slimību slimnīcā. Tur Vojevodskim noteikta diagnoze «vīrusu slimība, hroniska recidivējoša toksoplazmoze». Londonā viņam nozīmēta specifiska ārstēšanās.

Savukārt LIC ārsti esot nepamatoti izmainījuši sākotnējo diagnozi, pielietojuši neadekvātu ārstēšanu, kā rezultātā prasītājam radušies miesas bojājumi - cistas vairākos orgānos, ķermeņa muskulatūras disfunkcija un miega traucējumi, pastāstīja advokāts, piebilstot, ka patlaban viņa klientam ir 2.invaliditātes grupa.

Vojevodskis norādījis, ka kopš 1998.gada jūlija slimības dēļ nav varējis strādāt savā profesijā.

Prasības summu veido morālā kaitējuma atlīdzība - 45 000 latu, atlīdzība par sakropļojumu - 50 000 latu, zaudējumi - 68 307 lati un turpmākai ārstēšanai nepieciešamie līdzekļi - 28 650 lati.

Prasību pirmajā instancē izskatījusi Rīgas apgabaltiesa, kas 2008.gada 28.oktobrī viņa prasību noraidīja, taču prasītājs šo spriedumu pārsūdzēja AT, kas apelācijas kārtībā strīdu izskatīja šonedēļ. Sprieduma pasludināšanai nolemts sasaukt jaunu tiesas sēdi 22.maijā plkst.9.50.

Trešās personas statusā šajā lietā ir Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija, kuras nosaukums no 2008.gada 5.februāra ir VM Veselības inspekcija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu