Kas jāzina solāriju apmeklētājiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem par savu veselību un solāriju apmeklējumu laikā ievērot piesardzības pasākumus, lai mazinātu UV starojuma nelabvēlīgo iedarbību un risku veselībai, portālu «Apollo» informēja Dace Vīksna, Veselības inspekcijas Komunikācijas nodaļas vadītāja.

Pārmērīgs saņemtais ultravioletā (UV) starojuma daudzums ir viens no galvenajiem melanomu provocējošiem faktoriem. 2011.gadā Latvijā šī ādas vēža forma atklāta 191 cilvēkam, bet no tās miruši 68 cilvēki.

Pagājušā gadā Veselības inspekcijas veiktajās 208 solāriju pakalpojumu sniedzēju kontrolēs lielākajā daļā (81%) tika konstatētas dažādas nepilnības. Tajā skaitā vairākos gadījumos UV iekārtas radītais maksimālais starojuma līmenis pārsniedza pieļaujamo līmeni 0,3 vati/m2, kas ir pielīdzināms dabīgās saules starojuma stiprumam pusdienlaikā pie ekvatora un rada risku cilvēka veselībai.

Pakalpojumu sniedzēji bieži nevarēja uzrādīt rakstiskus apliecinājumus par UV iekārtu lampu maiņu un to nolietojuma pakāpi. Solārijos nebija nodrošināta informācija par UV starojuma ietekmi un sauļošanās kontrindikācijām. Salonos nebija informācijas par ādas tipiem un ieteikumu, kā izvēlēties pareizu sauļošanās režīmu.

Diemžēl tika konstatēti gadījumi, kuros solārija personālam nebija atbilstošu teorētisko un praktisko zināšanu par ādas uzbūvi un fizioloģiju.

Veselības inspekcija vēlreiz atgādina iedzīvotājiem, ka personas, kas vēl nav sasniegušas 18 gadu vecumu, solārija pakalpojumu var saņemt vienīgi uzrādot ģimenes ārsta vai dermatologa izziņu. Solārija personālam ir tiesības pieprasīt personu apliecinošu dokumentu, lai pārliecinātos par patērētāja vecumu. Bērnu un jauniešu āda ir jutīgāka pret UV starojumu ietekmi nekā pieaugušajiem un līdz 18 gadu vecumam saņemtais UV starojuma līmenis palielina risku saslimt ar ādas ļaundabīgajiem audzējiem.

Pirms pakalpojuma sniegšanas solāriju pakalpojumu sniedzējam katram solārija apmeklētājam jāsniedz šāda informācija:
• jāizskaidro drošības noteikumi;
• jāinformē par riskiem veselībai, kas saistīti ar UV starojuma ietekmi;
• jānovērtē patērētāja ādas stāvokļa atbilstība pakalpojuma saņemšanai;
• jāsniedz konsultācija par piemērotāko sauļošanās režīmu;
• pirms pakalpojuma sniegšanas solārija personālam ir pienākums izsniegt patērētājam apmeklējumu uzskaites karti, kurā norādīts patērētāja vārds, uzvārds, apmeklējuma datums un laiks, kā arī norādīta informācija par UV starojuma radītajiem riskiem veselībai un pakalpojuma saņemšanas nosacījumi. Minētā apmeklējuma karte palīdzēs patērētājam ievērot 48 stundu intervālu starp sauļošanās seansiem un sekot līdzi kopējam sauļošanās seansu skaitam gadā (ieteicamais sauļošanās seansu skaits solārijā un dabīgajā saulē kopā, ko nevajadzētu pārsniegt gada laikā - 50);
• jānodrošina, lai solārija apmeklētājs vienmēr lieto aizsargbrilles acu aizsardzībai pret UV starojumu;
• solārija apmeklētājam jāapsedz jutīgās ķermeņa daļas;
• jāatceras, ka solāriju iekārtas radītais maksimālais efektīvais starojums ir atkarīgs no lampām, ar kurām ir aprīkots solārijs.

Pakalpojuma sniegšanas vietā patērētājiem pēc pieprasījuma jābūt pieejamiem datiem par solārija iekārtu lampu maiņu un to nolietojuma pakāpi, dokumentālam apliecinājumam par iekārtas maksimālais efektīvo UV starojuma līmeni.

Aicinām iedzīvotājus Inspekcijas mājaslapā www.vi.gov.lv aizpildīt anketu par solāriju apmeklēšanas paradumiem. Mājaslapas sadaļā Sabiedrības veselība atrodama arī papildu informācija par solāriju pakalpojumu sniedzēju kontrolēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu