Vidusskolu absolventiem izsniegs centralizēto eksāmenu sertifikātus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifonova/LETA

Šodien vidusskolu absolventiem Valsts izglītības satura centrs izsniegs centralizēto eksāmenu sertifikātus, sacīja Valsts izglītības satura centra (VISC) sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Ilgaža.

Ja skolēnu neapmierina centralizētajā eksāmenā iegūtais vērtējums, mēneša laikā pēc sertifikāta izsniegšanas viņam ir tiesības rakstīt iesniegumu, kas adresēts VISC, ar lūgumu pārskatīt eksāmenā saņemto vērtējumu. VISC tiks izveidota īpaša apelācijas komisija, kas mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas to izskatīs un pārskatīs vērtējumu eksāmenā, lai pieņemtu lēmumu atstāt esošo vērtējumu vai mainīt to.

Kā ziņots, šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu centralizētos eksāmenus kārtos vidēji par 13% mazāk skolēnu.

Ilgaža šādas izmaiņas skaidroja galvenokārt ar demogrāfisko situāciju Latvijā. Centralizētajam eksāmenam latviešu valodā bija pieteikts 22 741 vidusskolēns, angļu valodas eksāmenam - 21 022, savukārt centralizēto eksāmenu matemātikā kārtoja 22 719 skolēni. Pērn eksāmenu matemātikā un latviešu valodā rakstīja par 13% vairāk vidusskolēnu, savukārt angļu valodas eksāmenu - par 12% vairāk.

Centralizēto eksāmenu franču valodā kārtoja 65 skolēni, vācu valodā - 378 jaunieši, bet krievu valodā - 3607 vidusskolēni.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad vispopulārākais izvēles eksāmens vidusskolēnu vidū bija centralizētais eksāmens vēsturē, ko kārtoja 8803 cilvēku, kas ir par 8% mazāk nekā pērn. Savukārt eksāmenu fizikā kārtoja par 28% mazāk cilvēku nekā iepriekšējā gadā - 1798, ķīmijas eksāmenu plāno rakstīt par 17% mazāk skolēnu - 863, savukārt eksāmenu bioloģijā plānoja kārtot 1763 skolēnu, kas bija par 9% mazāk nekā pērn.

VISC pārstāve teica, ka populāri ir arī necentralizētie izvēles eksāmeni ģeogrāfijā un informātikā.

Visi jaunieši kā obligātus kārto eksāmenus latviešu valodā, svešvalodā un matemātikā, bet vienu eksāmenu kārto pēc izvēles, kas var būt gan centralizēts, gan necentralizēts valsts pārbaudes darbs.

Kā ziņots, 22.maijā uzdevumu jauktā secība darba burtnīcās un atbilžu lapās centralizētajā angļu valodas eksāmenā 12.klases skolēniem un skolotājiem radīja daudz pārpratumu, kuru dēļ skolēni darbus bija spiesti nodot ar svītrojumiem vai pārrakstīt jaunā veidlapā, iekavējot citiem uzdevumiem atvēlēto laiku.

Lai nepazeminātu skolēnu sekmju vērtējumu, VISC angļu valodas eksāmena darbus laboja gan no darba burtnīcām, gan no atbilžu lapām.

Savukārt par nepareizo pamatskolas svešvalodu eksāmena vērtēšanas tabulu nosūtīšanu izglītības iestādēm, kuru dēļ daudzām skolām nācās pārrēķināt vērtējumu, amatā no 1.jūlija tika pazemināta VISC Valsts pārbaudījumu departamenta direktore Ingrīda Kamarūte. Viņa tagad pilda Valsts pārbaudījumu sagatavošanas nodaļas vadītājas pienākumus.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu