Dodies ekspedīcijā ar Māri Olti uz Raunas Staburagu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šo sestdien, 21. jūlijā plkst.11.00 un 13.00, aicinām kopā ar dabas draugu Māri Olti piedalīties bezmaksas krastošanas ekspedīcijā uz Raunas Staburagu. Krastošana jeb nesteidzīga došanās gar upes krastiem ar mērķi iepazīt un baudīt dabu un ļauties jauniem piedzīvojumiem ir viens no projekta «Mangaļi Dižvietas» labākajiem atklājumiem, kas aizrauj gan pieaugušos, gan bērnus.

Neskarta daba, pārgājiens pa mežu un gar upes krastu, interesanti Māra Oltes stāsti un padomi par došanos pārgājienos un pārgājiena noslēgumā - ieraudzīt skaisto Raunas Staburagu.

«Aicinu kopā ar mani doties ekspedīcijā uz Raunas Staburagu un būt jaunas pastaigu takas jaunatklājējiem. Pārgājieni dabā gar ūdeņiem ir neatņemama mana un manas ģimenes ikdiena. Tā ir lieta, ko mēs mācām mūsu bērniem. Mēs pat nenojaušam, cik laba skola ir daba, kāda tā ir vienreizēja iespēja uzzināt daudz noderīga par mītošajiem augiem, putniem un dzīvniekiem. Turklāt nekad, nekad nebūs garlaicīgi - par to būs parūpējusies «māte daba«. Kaut simts reizes būsi tur gājis, tāpat katru reizi tā būs iespēja atklāt sev kaut ko jaunu,» atzīst Māris Olte.

www.mangalidizvietas.lv

Raunas Staburags ir viena no projekta www.mangalidizvietas.lv 100 ūdens dižvietām! Tas ir vienīgais šāda veida dabas objekts Latvijā pēc Staburaga Daugavas krastā applūšanas! Raunas Staburags ir aptuveni 3,5 m augsts un 17 m garš šūnakmens, kas izveidojies daudzu gadsimtu laikā, sūnām pārkaļķojoties kalcija karbonātu saturošajā avota ūdenī.

Pārgājieni ar Māri Olti ir vienīgās «Mangaļi dižvietas» ekspedīcijas šogad. Jau pērn lielu atsaucību iemantoja ekspedīcijas notika uz Vējiņu pazemes ezeriem, Ērgļu klintīm, Konkneses pilsdrupām, Likteņdārzu un uz Brāžu krācēm Ogres upē.

Krastošanu jeb pārgājieniem gar upes krastu vai pa upi ir salīdzinoši jauns tūrisma veids Latvijā, bet ko labi iepazinuši daudzviet pasaulē jau no pagājušā gada 70.-ajiem gadiem.

Ja vēlies doties pārgājienā ar Māri Olti, tad piesakies krastošanas pārgājieniem – 21. jūlijā plkst. 11:00 vai plkst. 13:00.

Saplāno brīvdienas un apceļo Latviju ar Mangaļi dižvietām

Mangaļi dižvietas ir iekļauts kā viens no Latvijas simtgades projektiem, kas apkopojis un izveidojis ceļvediwww.mangalidizvietas.lvar 100 ūdens dižvietām Latvijā, ar kurām mēs varam lepoties.

www.mangalidizvietas.lv

Apskaties tās visas un saplāno brīvdienas visai ģimenei, nesteidzīgi baudot un iepazīstot Latviju. Projekta «Mangaļi ūdens dižvietas» mērķis ir izpildīts - līdz Latvijas simtgadei izveidota dāvana Latvijai– unikāla karte jeb dižceļvedis www.mangalidizvietas.lv ar 100 dižvietām Latvijas apceļošanai un iepazīšanai. Tās visas ir vietas ar stāstiem par Latvijas ūdens vietām, kas saistītas ar Latvijas upēm, ezeriem, strautiem un avotiem. Tās ir vietas, kas vislabāk raksturo Latviju, apvītas ar leģendām un stāstiem, un iedvesmo iedzīvotājus vēl vairāk novērtēt mūsu ūdeni. Jāmin, ka kartes veidošanā piedalījās gan iedzīvotāji, gan pašvaldības, gan tūrisma centri.

Projekta iniciators ir dabīgais minerālūdens «Mangaļi», kuru uz šo projektu iedvesmoja Tallinas Tehnoloģiju universitātes pētnieku veiktais atklājums, ka iegūtais minerālūdens ir filtrējies caur zemes iežiem 36 000 gadus (ledus laikmetā), kas ir raksturīgi tikai mūsu reģionam un ir īpaši vērtīgs tā sastāva dēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu