Fotoradaru sāga: Neizdodas vienoties ar Vācijas uzņēmumu (107)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Valsts policijai (VP) un Vācijas uzņēmumam «Vitronic GmbH» nav izdevies panākt pagaidu vienošanos par fotoradaru darbības atsākšanu. Sarunas tiks turpinātas pirmdien, šodien preses brīfingā paziņoja VP priekšnieks, ģenerālis Ints Ķuzis.

Tādējādi arī šajā nedēļas nogalē mērierīces neatsāks darbu.

Kā sacīja Ķuzis, vienošanās netika noslēgta, jo abas puses neesot spējušas vienoties par «principiālām lietām». Ņemot vērā, ka policijai jau ir rūgta pieredze, šajā gadījumā policijas vadība grib noslēgt tikai tādu līgumu, kurš būtu izdevīgs valstij un tās nodokļu maksātājiem, un lai nepastāvētu nekādi riski.

Abu pušu sarunas ir atliktas uz pirmdienu, 8.oktobri, un Ķuzis cer, ka jau nākamo otrdien uz ceļiem savu darbību fotoradari atsāks.

Ķuzis ar rūgtumu secina, ka šajā nedēļā, kad fotoradari nedarbojās, satiksme uz ceļiem ir kļuvusi sliktāka. Nedēļas laikā visā Latvijā par 1% ir pieaudzis negadījumu skaits. Šonedēļ uz ceļiem dzīvību ir zaudējuši pieci cilvēki, pārsvarā avārijas notikušas uz taisniem ceļiem, pārsniedzot braukšanas ātrumu, iebraucot pretējā braukšanas joslā vai ietriecoties šķērslī. Visi minētie apstākļi pierāda tikai to, cik ļoti nepieciešami ir fotoradari, uzsvēra Ķuzis.

Ar fotoradariem dienas laikā tika fiksēti aptuveni 1000 pārkāpumu, bet policija pašu spēkiem spēj vien piefiksēt ap 100 pārgalvīgo braucēju. Piemēram, kopš 28.septembra, kad fotoradari pārtrauca darbību, līdz vakardienai ieskaitot policisti fiksējuši 1181 braukšanas ātruma pārkāpēju.

Ķuzis raudzīšoties, vai šajā nedēļas nogalē nav iespējams vēl palielināt policistu skaitu uz ceļiem, lai gan virsstundu darbs policijā ir aizliegts.

Kā ziņots, līgums starp VP un komersantu «V-Traffic» (pirms tam - «Vitronic Baltica un partneri») par fotoradaru ieviešanu tika izbeigts pirms nedēļas - 28.septembrī.

Iekšlietu ministrija divu mēnešu laikā vērtēs iespēju atpirkt no Vācijas ražotāja ne vairāk kā 57 radarus, kas patlaban jau darbojas uz Latvijas ceļiem.

Pagājušajās brīvdienās, kad policija pirmo reizi pēc fotoradaru darbības pārtraukšanas visā Latvijā uz ceļiem strādāja pastiprinātā režīmā, kopumā noformēti 544 administratīvā pārkāpuma protokoli. Liela daļa no tiem noformēti par braukšanas ātruma pārsniegšanu par 20 kilometriem stundā, kas nozīmē, ka autovadītājiem par šādu pārkāpumu uzreiz pienākas soda punkti.

No visiem pagājušajās brīvdienās noformētajiem protokoliem par ātruma pārsniegšanu vislielākais skaits ir Rīgas reģionā - 170, Zemgalē - 120, bet pārējos reģionos - ap simts protokolu. Avāriju skaits gan bijis aptuveni tāds pats kā citās nedēļas nogalē - kopā ap 160 ceļu satiksmes negadījumiem.

Lai nodrošinātu šo pastiprināto kontroli uz ceļiem, policija ik dienu norīko darbā aptuveni 300 policistu.

Komentāri (107)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu